Parlamentul l-a numit, în ședința de astăzi, pe Alexandru Esaulenco în funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS).

Potrivit proiectului, candidatura directorului adjunct SIS a fost propusă de către directorul SIS și intră în vigoare la data aprobării. Proiectul de hotărâre a fost susținut de 54 de deputați din cei prezenți la ședință.

Alexandru Esaulenco a activat anterior în funcția de șef al Direcției contrainformații militare a SIS, ce are drept obiectiv identificarea, prevenirea şi anihilarea factorilor ce ameninţă – din punct de vedere militar – securitatea de stat a Republicii Moldova. E vorba de spionaj, trădare de Patrie, tentative de transmitere ale unor date ce cad sub incidenţa informaţiilor clasificate etc.

Precizăm că, funcția de vice-director SIS a devenit vacantă după ce fostul adjunct, Ruslan Munteanu, și-a depus pe 18 septembrie cererea de eliberare din funcție.

Tot astăzi, Legislativul a numit-o pe Victoria Muntean în funcția de director adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, pentru un mandat de cinci ani.

Proiectul, care a fost susținut de 53 de deputați din cei prezenți la ședință, intră în vigoare la data aprobării.