Proiectul de lege care prevede organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Legislativului de mâine, 30 noiembrie.

Proiectul inițiat de mai mulți deputați democrați include și cele două întrebări la care, în cazul votului majorității parlamentare, vor apărea pe buletinele de vot de la scrutinul din 24 februarie:

1. „Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?”, cu variantele de răspuns „Pentru” și „Contra”
2. „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”, cu variante de răspuns „Pentru” și „Contra”

Menționăm că, Promo-LEX a recomandat Legislativului să nu legifereze desfășurarea referendumului republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit unei opinii a asociației, organizarea unui referendum consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 nu are la bază un cadru legal explicit, ba mai mult – pe subiectul comasării scrutinelor de acest tip există un aviz negativ din partea Curții Constituționale, precum și reiese din interesele politice a partidului ce a propus inițiativa.

Amintim că, Plahotniuc a anunțat despre organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare. Anterior, Partidul Democrat s-a mai remarcat cu o altă inițiativă de referendum în ziua alegerilor parlamentare pe marginea introducerii vectorului european în Constituție, subiect pe care, la briefingul din 13 noiembrie, Plahotniuc nu a mai făcut referință.

Foto: Agora.md

Foto: Agora.md