Magnus Carlsen, supranumit și Mozart al zilelelor noastre, își păstrează coroana mondială la șah, cel puțin încă pentru doi ani. După 12 meciuri jucate la egal, șahistul din Norvegia și-a apărat titlul în tiebreak în fața americanului Fabian Caurana.

A fost prima înfruntare pentru titlul de campion mondial între primii doi clasați în lume, de la meciul disputat în 1990 între rușii Gary Kasparov și Anatolii Karpov. Față de monotonismul și lentoareea din meciurile clasice, încheiate pentru prima dată în istorie la egalitate, în partidele de „sah rapid” ambii jucători au recurs la atacuri rapide și vărsări de sânge.

Așa cum au prezis specialiștii, Caruana nu a făcut față la intensificarea tempoului de joc, iar campionul mondial și-a arătat superioritatea în partidele care puteau dura un maxim de 25 de minute pe jucător, cu mutări de 10 secunde după aceea. 3-0, Magnus Carlsen rămâne campion mondial din 2013 încoace.

După a doua înfrângere, am rămas cu moralul la pământ. Am încercat să revin, dar nu mi-a reușit,” Fabian Caruana, pretendent la titlul de Campion Mondial la Șah 2018

A fost deloc ușor. Primul joc a fost tensionatți greu. Abia în faza finală am reușit să fac diferența. Și jocul al doilea a început la fel de complicat, în scurt timp, însă, am reușit să pun controlul asupra jocului. După aceea, totul a mers foarte bine”, Magnus Carlsen, Campion Mondial la Șah 2018

REDACOR: Dumitru Garcaliuc