Banca Națională a Moldovei are, de astăzi, un nou guvernator. Este vorba de Octavian Armașu, cel care până acum a deținut funcția de Ministru al Finanțelor. Candidatura lui a fost propusă deputaților de către președintele Parlamentului și tot astăzi a fost votată. Se întâmplă la doar o săptămână de la demisia lui Sergiu Cioclea. În timp ce Andrian Candu a lăudat reușitele ministrului, dar și relația bună pe care ar aveau-o cu partenerii externi, deputații din opoziție l-au acuzat de lipsa de experiență și de supunere politică.

Și luând în considerare atât implicarea personală în toate realizările pe domeniul economic și financiar, am decis, în baza legii și a competențelor care mi se acordă ca președinte a Parlamentului, să fac propunere colegilor în plenul Parlamentului ca următorul guvernator al Băncii Naționale să fie domnul Octavian Armașu”, Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Andrian Candu consideră că Octavian Armașu are toate capacitățile necesare de a administra Banca Națională, dar și de a menține bunele relații cu Fondul Monetar Internațional și cu Banca Mondială. De o altă părere sunt deputații din opoziție.

„Cunoaștem că a înaintat și proiecte care i-au dus faima peste hotare proastă, ce ține de legalizarea spălării banilor”, Mihai Ghimpu, lider PL.

Domnul Armașu nu a lucrat nicio zi în sistemul bancar. Este potrivită sau nu (n.r. candidatura), dacă este „pernă moale” pentru cineva, nu au decât să o aprobe”, Zinaida Greceanîi, lider PSRM.

Am văzut că în procesul cât a fost ministru al Finanțelor foarte tacit a acceptat tot ce i-a spus coordonatorul. – Asta s-ar putea întâmpla și la BNM? – Desigur”, Tudor Deliu, lider PLDM.

În apărarea lui Octavian Armașu a sărit liderul grupului PPEM, Valeriu Ghilețchi, dar și foștii guvernatori ai Băncii Naționale.

El a făcut parte din guvernare. Acest lucru, evident, poate pe undeva să-l vulnerabilizeze politic vorbind, dar din câte l-am cunoscut în această perioadă, a fost o persoană destul de principială. El s-a străduit, deși au fost presiuni politice, să meargă după principiile „dacă avem bani, facem anumite lucruri, dacă nu avem, nu mergem fără acoperire financiară”, Valeriu Ghilețchi, lider PPEM.

Atunci când toți politicienii trag de tine ca ministru de finanțe este foarte greu să asiguri acel deficit în conformitate cu parametrii. Prin urmare, ca ministru de finanțe a arătat că nu a fost un ministru foarte ascultător”, Dorin Grăguțanu, fost guvernator BNM.

Consider că este o persoană extrem de profesionistă cu care am avut mare plăcere și marea onoare de a colabora în acești 3 ani foarte, foarte grei și găsesc în el și determinare și profesionalism”, Sergiu Cioclea, fost guvernator BNM.

Octavian Armașu este Ministru al Finanțelor din 2016, aceasta fiind și prima funcție publică pe care a ocupat-o. Recent, instituția pe care a condus-o a elaborat două legi importante, Legea Bugetului pentru 2019, dar și Reforma salarizării bugetarilor, în urma căreia lefurile ar trebuie să crească între 7 și 100 de procente.

Fiind în funcția de ministru al finanțelor vreau să vă asigur că am avut posibilitatea să fiu implicat foarte mult în agenda de reforme în domeniul financiar-bancar”, Octavian Armașu, guvernator numit al BNM.

Deși mandatul său începe de mâine, noul guvernator spune că știe deja ce are de făcut în noua funcție.

Posibil trebuie de îmbunătățit mecanismele de politici monetare, dar și accesul la finanțare în special pentru business”, Octavian Armașu, guvernator numit al BNM.

Anterior, Armașu a fost implicat și într-un incident, când un activist i-a turnat o căldare de lapte în cap, supărat că a transformat frauda bancară în datorie de stat, urmând să fie întoarsă de cetățenii de rând. În urma acestui incident, activistul a primit un an de închisoare cu suspendare pentru huliganism. Deocamdată, nu se cunoaște cine îi va veni în funcția de ministru al Finanțelor, în locul lui Armașu.

DE MÂINE, GUVERNATOR CU ACTE ÎN REGULĂ
Octavian Armașu a fost votat de Parlament în calitate de guvernator al BNM, la propunerea lui Andrian Candu

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Oleg Cozlov