/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Respinsă pe ultima sută de metri. Inițiativa PL ca viitorii deputați să cunoască obligatoriu limba română, nu a ajuns pe ordinea de zi

missing
29 noiembrie 2018, ora 19:09

După ce nu s-au adunat suficiente voturi pentru a introduce propunerea pe ordinea de zi, Mihai Ghimpu a ieșit în fața presei cu declarații. El a acuzat guvernarea că nu susține cu adevărat cunoașterea limbii române în rândul cetățenilor, ci, mai degrabă, urmărește să adune voturi.

„Majoritatea parlamentară, nemaivorbind de socialiști și comuniști, nu a susținut proiectul nostru, pentru că ei se gândesc la viitoarele alegeri, la mandate. E rușinos și e trist, totodată”, Mihai Ghimpu, lider fracțiunea PL.

Cei care nu au susținut propunerea PL-ului au calificat inițiativa populistă și anticonstituțională.

Eu, incorpore, fac parte dintr-o formațiune politică, care am decis să nu susținem inițiativele de ultimă oră, populiste, considerându-le că contravin legislației supreme a RM și constituționale. Respectiv, omul are dreptul de a fi ales, fără nici un fel de impediment care ar servi drept un obstacol în eventualitatea selectării lui în baza scrutinului electoral pentru obținerea unui mandat imperativ de deputat”, Veaceslav Nedelea, deputat PD.

„O parte din colegii noștri au susținut această inițiativă. Eu am fost rezervat față de ea, deoarece este la limita constituționalității. Adică, eu sunt pentru ca toți deputații, toți demnitarii de stat să cunoască limba oficială, limba română, dar ar trebui să creem instrumente ca cei care aparțin minorităților naționale să cunoască, să-i stimulăm”. Valeriu Ghilețchi, lider grupul PPEM.

Și deputatul socialist, Grigore Novac, spune că a votat împotriva proiectului de lege, pentru că ar fi discriminatoriu și vine să divizeze și mai mult societatea.

Domnul Ghimpu mai bine s-ar gândi să vină cu inițiative care cu adevărat îi interesează pe cetățeni și care cu adevărat ar face viața mai bună a fiecărui om în parte, dar nu cu inițiative din acestea populiste”, Grigore Novac, deputat PSRM.

Proiectul de lege înaintat de liberali prevedea ca deputații viitorului Parlament să cunoască obligatoriu limba română. Mai mult, atât prezentările proiectelor de lege, cât și luările de cuvânt în plenul Legislativului să aibă loc în limba română, fără traducere în limba rusă. Aceștia au calculat că anual se cheltuie câte 1,5 milioane de lei pentru traducerea documentelor de lucru în limba rusă. Propunerea PL-ului a fost criticat de reprezentanții Dumei de Stat care au menționat că inițiativa va dezbina Republica Moldova.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram