Părinții vor putea alege când să primească indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului. O modificare în acest sens a fost votată în lectura finală de către Parlament.

Astfel, se propun două opțiuni pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului.

O variantă admite ca plata să fie oferită de la data acordării concediului şi până la data împlinirii vârstei de trei ani.

Cea de-a doua opțiune presupune ca indemnizația să fie plătită până la data împlinirii vârstei de doi ani a copilului.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, în primul caz, va însemna 30% din baza de calcul pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât indemnizaţia minimă lunară și va fi plătit trei ani. Pentru plata indemnizației, în termen de doi ani, aceasta va fi achitată 60% din baza de calcul până la vârsta de un an a copilului şi 30% din baza de calcul se va achita ulterior.

Totodată, opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.

Modificările prevăd că în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizaţie) se angajează, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizaţiei lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu.

Stabilirea, calcularea şi achitarea indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se va face de către Casa Naţională de Asigurări Sociale prin simplificarea procesului existent.

La fel, se propune ca indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA și maladii oncologice să fie stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare al beneficiarului.

Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 63 de deputați din cei prezenți la ședință.