/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

DECIS! Pe 24 februarie vor fi organizate alegeri parlamentare și referendum consultativ

30 noiembrie 2018, ora 18:10

Parlamentul a susținut proiectul democraților de a organiza un referendum consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie. Proiectul a fost susținut de 53 de deputați.

Potrivit inițiativei, participanții la referendum vor trebui să răspundă la următoarele două întrebări:

1. „Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?”, cu variantele de răspuns „Pentru” și „Contra”
2. „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”, cu variante de răspuns „Pentru” și „Contra”

Menționăm că, Promo-LEX a recomandat Legislativului să nu legifereze desfășurarea referendumului republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit unei opinii a asociației, organizarea unui referendum consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 nu are la bază un cadru legal explicit, ba mai mult – pe subiectul comasării scrutinelor de acest tip există un aviz negativ din partea Curții Constituționale, precum și reiese din interesele politice a partidului ce a propus inițiativa.

Amintim că, Plahotniuc a anunțat despre organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare. Anterior, Partidul Democrat s-a mai remarcat cu o altă inițiativă de referendum în ziua alegerilor parlamentare pe marginea introducerii vectorului european în Constituție, subiect pe care, la briefingul din 13 noiembrie, Plahotniuc nu a mai făcut referință.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram