În premieră, istoriile mai multor femei din Găgăuzia, care suferă de pe urma violenței în familie, au fost aduse în scenă, în satul Chirsova, în cadrul unui proiect multietnic. Spectacolul, intitulat „Nu voi lăsa speranța să moară”, se desfășoară în limba rusă, cu fragmente în limbile română, găgăuză și bulgară.

Mai multe actriţe de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chişinău, Teatrul municipal din Taraclia, dar Teatrul Naţional Dramatic de limbă găgăuză din Ceadîr-Lungă interpretează dramele prin care trec femeile, supuse violenței fizice, psihologice şi economice, în familie. Spectacolul a adunat peste 70 de oameni, localnici, elevi, dar și oaspeți din localitate.

„Nu am vrut să-l rănesc. Am trăit împreună 23 de ani, am crescut 11 copii. Este o tragedie. Tăiam ceva la bucătărie, iar el mă înjura. I-am spus să înceteze, pentru că m-am săturat. Atunci l-am străpuns, iar el a căzut la podea

Primul spectacol a avut loc acum două zile în satul Chirsova din Găgăuzia, iar cel de-al doilea va fi pus în scenă pe 2 decembrie, la Taraclia. Totodată, piesa va fi interpretată şi în unul din teatrele din Chişinău.

El poate tot, si ușa să o fărâme, și geamul. Este imposibil să trăiești cu el. Nu avem liniște, nici eu, nici copilul.
După fiecare spectacol, au loc discuţii moderate de un psiholog în care sunt explicate formele de violenţă şi sunt transmise mesaje de prevenire și combatere a acestui fenomen. Specialiștii le îndeamnă pe femeile care suferă de violență în familie să nu tacă.

Regizoarea spectacolului, Luminiţa Ţâcu, a menţionat că prin acest proiect şi-a propus să contribuie la edificarea unei societăţi în care violenţa nu există. În cadrul acestui proiect, în Găgăuzia vor fi create servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen. Femeile din cinci comunități din regiune, inclusiv orașul Comrat, vor putea beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali și juriștilor. Totodată, ele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să își lanseze o afacere. Iniţiativa este susţinută de PNUD şi Republica Coreea şi se înscrie în campania globală ONU „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”.