Potrivit lui, revocarea deputaților din Parlamentul Republicii Moldova după ce aceștia au fost aleși, nu face parte din practicile democratice. „Acesta ar fi un pas care ar depăși granițele constituționalismului european. Și acest lucru a fost exprimat în raportul Comisiei de la Veneția în luna iunie anul trecut și de multe ori înainte. Aici este foarte clar că nu este o practică europeană”, a declarat oficialul european.
Deputații votat, în ședința de vineri, desfășurarea unui referendum republican consultativ în ziua alegerilor parlamentare. Astfel, în ziua de 24 februarie, vom fi întrebați următoarele:
1.Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?
Pentru / Contra
2.Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?
Pentru / Contra
Democrații au argumentat că, în acest mod, vor să-i responsabilizeze pe deputați, iar organizarea plebiscitului în ziua alegerilor ar economisi din banii statului. Totodată, deputații opoziției au criticat inițiativa și au numit-o un artificiu electoral, dar și anti-democratică.