/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/INFOGRAFIC/ Primii zece candidați PSRM, PDM și ACUM pe circumscripții

missing
01 decembrie 2018, ora 10:45

În aproximativ o lună de zile Republica Moldova va intra în febra… nu, nu doar în febra sărbătorilor de iarnă, dar și în febra electorală. Mai bine-zis, la sfârșit de decembrie campania electorală va începe în mod oficial, or, agitația electorală, efectuată în mod deschis sau camuflat, deja e practicată de viitorii candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

Partidele politice nu se prea grăbesc să anunțe numele persoanelor care vor candida fie pe circumscripții uninominale, fie pe liste de partid. Unicii care au spart gheața sunt cei din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care au anunțat deja 20 de candidați pe diverse circumscripții electorale. Totuși, analizând activitatea din ultimul timp a unor exponenți politici, localitățile unde s-au născut sau unde sunt mai activi în ultima perioadă, putem bănui cine și pe ce circumscripție ar putea să candideze la viitoarele alegeri parlamentare.

Astfel, ne-am propus să vă prezentăm câte 10 + candidați potențiali și 20 de candidați anunțați oficial, pe circumscripții, de la patru partide: două parlamentare și două extraparlamentare, care, potrivit celui mai recent sondaj realizat la acest subiect (Notă: Sondajul realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova), au șanse să acceadă în viitorul Parlament. Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Luând în considerație faptul că PPDA și PAS și-au anunțat intenția de participa în alegeri în blocul comun ACUM, vom prezenta presupușii candidați din partea blocului electoral.

PDM

Violeta Ivanov, actuala deputată în Parlament în fracțiunea PDM, născută în localitatea Grinăuți-Moldova, din raionul Ocnița, ar putea candida în Circumscripția nr. 2 (Ocnița, Dondușeni).

Oleg Sîrbu, un alt deputat din fracțiunea PDM din Legislativ, și-ar putea încerca norocul de a obține un alt mandat de parlamentar, candidând pe Circumscripția nr. 3 (Edineț). Pe parcursul lunii noiembrie a acestui an, democratul a participat la hramuri, la sfințirea unei pietre de temelie pentru o viitoare biserică, a vizitat grădinițe, a „sfințit” Garda „Grigore Vieru” din mun. Edineț, a fost la sărbătoarea Toamna de Aur, la competiții sportive și la alte evenimente din diverse localități din Edineț.

Deputatul Eugen Nichiforciuc ar putea candida în Circumscripția nr. 8 (Florești). Parlamentarul a participat recent la Gala Tineretului din Florești, a avut întrevederi cu profesorii din acest raion, a sprijinit asfaltarea curții unei biserici din orașul Florești ș.a.

Parlamentara Valentina Buliga, născută în satul Horești, ar putea candida pe Circumscripția nr. 11 (Fălești). În luna noiembrie, Buliga a felicitat câteva cupluri din satul ei natal, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de căsnicie. Totuși, judecând după postările de pe rețelele de socializare, deputata vizitează activ evenimente din diverse regiuni și localități ale țării.

Președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, membră a PDM, ar putea rămâne să candideze pe Circumscripția nr. 13 (Rezina, Șoldănești). De această părere sunt și experții de la Watchdog, autorii Studiului de caz „Clientelismul politic în Moldova. Programul Drumuri bune pentru Moldova”.

Deputata Valentina Stratan, originară din satul Peresecina, raionul Orhei, ar putea candida în Circumscripția nr. 14 (Telenești, Șoldănești, Orhei). Totuși, pe parcursul lunii noiembrie, Stratan a participat la diverse evenimente în teritoriu, în localități din Anenii Noi, Rezina, Ungheni etc.

Numele președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, s-ar putea regăsi în buletinele de vot din Circumscripția nr. 17 (Nisporeni, Strășeni). Deducțiile le putem face, analizând activitățile și vizitele liderului democrat în Nisporeni, în ultimul an. Acesta a organizat aici concerte grandioase, târg de Crăciun, a fost chiar la o nuntă privată, eveniment care a fost intens mediatizat de presa afiliată partidului.

Premierul Pavel Filip, care este și vicepreședintele PDM, ar putea candida în Circumscripția nr. 20 (Strășeni, Orhei). Prim-ministrul este născut în satul Pănășești, raionul Strășeni, și chiar a lăsat de înțeles, la o emisiune TV la care a participat recent, că ar putea să concureze la parlamentare anume pe această circumscripție.

Deputatul Constantin Țuțu, născut în suburbia capitalei Băcioi, ar putea candida pe Circumscripția nr. 33 (Băcioi, Codru, Durlești, Sângera, Trușeni). În ultima perioadă, parlamentarul nu scapă niciun eveniment important care se petrece în localitățile care fac parte din această circumscripție. Țuțu vizitează grădinițe, inaugurează rute de troleibuz și oficii poștale ș.a. în suburbiile sus-menționate.

Serghei Rapcea, președintele raionului Anenii Noi și președintele organizației raionale a PDM, ar putea candida pe Circumscripția nr. 34 (Anenii Noi).

Parlamentarul Sergiu Sîrbu ar putea candida pe Circumscripția nr. 35 (Căușeni, Anenii Noi). Democratul este născut în Chișinău, însă, ar putea candida în circumscripția din care fac parte localități din Căușeni, de unde este originară soția acestuia, Ina Sîrbu.

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, membră a PDM, ar putea concura pe lista candidaților din Circumscripția nr. 37 (Ialoveni, Hîncești, Căușeni). Democrata este una dintre cele mai populare figuri din partid și presupunem că ar putea să candideze în circumscripția din care face parte satul ei natal Bardar.

Pe primarul orașului Hîncești, Alexandru Botnari, care este și vicepreședinte al PDM, l-am putea vedea în buletinul de vot din Circumscripția nr. 38 (Hîncești).

Președintele de onoare al PDM și deputatul Dumitru Diacov a declarat la o emisiune TV că, în cazul în care va decide să candideze pe vreo circumscripție, aceasta va fi Circumscripția nr. 40 (Basarabeasca, Cimișlia).

Contactat în repetate rânduri de reporterul TV8.md, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, nu a răspuns la telefon pentru a ne confirma sau infirma presupunerile noastre, privind posibilitatea ca persoanele sus-menționate să candideze în alegerile parlamentare pe aceste circumscripții.

De asemenea, pe una dintre circumscripțiile în care sunt incluse localități din Ungheni, nr. 15 sau nr. 16, ar putea candida actualul șef al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), Roman Tihon. În ultima perioadă acesta a fost văzut mai multe evenimente din diverse localități din municipiul Ungheni.

PSRM

PSRM este unicul partid care a anunțat deja 20 de candidați pe circumscripții. Iată care sunt aceștia:

  • Alla Pilipețcaia – nr.7, Soroca;
  • Alexandru Jolnaci – nr.36, Ștean Vodă;
  • Oleg Cuciuc – nr.35, Căușeni;
  • Sergiu Groza – nr.8, Florești;
  • Ghenadi Mitriuc – nr.16, Ungheni;
  • Mihai Catraniuc – nr.18, Orhei;
  • Aliona Briciag – nr.41, Leova;
  • Piotr Pușcari – nr.40, Cimișlia;
  • Olesea Brînză – nr.39, Sărata Galbenă;
  • Petru Codreanu – nr.38, Hâncești;
  • Veaceslav Anghel – nr.20, Strășeni, Orhei;
  • Vladimir Roșca – nr.33, Durlești;
  • Pavel Artamanov – nr.17, Nisporeni, Strășeni;
  • Dinari Cojocaru – nr.26, Chișinău;
  • Oleg Lipskii – nr.23, Chișinău;
  • Radu Mudreac – nr.27, Buiucani;
  • Vasile Bolea – nr.24, Botanica;
  • Mihail Paciu – nr.19, Ivancea;
  • Alexandru Odințov – nr.25 Botanica;
  • Nicolae Melnic – nr.3, Edineț;
  • Alexandru Suhodoschi- Nr.45, Gagauzia;
  • Fiodor Gagauz- Nr.46, Gagauzia;
  • Vladimir Țurcan- Nr. 42, Cantemir;
  • Evghenii Osadcenco- Nr. 43, Cahul.

Blocul electoral ACUM

Blocul electoral ACUM a anunțat că o posibilă listă a candidaților a fost transmisă jurnaliștilor de la Parlamentul Curat care urmează să decidă dacă aceștia sunt integri și nu au schelete în dulap. Ulterior, blocul în baza unor criterii de meritocrație și, în funcție de scorurile pe care le vor obține candidații, vor anunța viitorii concurenți electorali. Potrivit surselor TV8 din cadrul ACUM, anunțul oficial privind desemnarea candidaturilor pe circumscripții și pe lista blocului va fi făcut săptămâna viitoare.

Totuși în baza analizei activității membrilor blocului, TV8 a realizat o listă de zece potențiali candidați ACUM și posibilele circumscripții în care vor candida:

1. Igor Munteanu – nr. 15, Călărași;
2. Octavian Țâcu – nr. 16, Ungheni;

Redacția TV8 presupune că Igor Munteanu va candida la Călărași, iar Octavian Țîcu pe circumscripția Ungheni deoarece ambii membri ACUM au fost observați vizitând satele și localitățile din cele două raioane cu scopul de a prezenta programul electoral ACUM. De asemenea, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, ex-director al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, și fostul ministru al Tineretului și Sportului, ex-consilier local la Ungheni din partea Partidului Popular European din Moldova, Octavian Țâcu, vor candida la alegerile parlamentare din partea Blocului electoral „ACUM”.

3. Alexandru Slusari – Chișinău. Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că cel mai probabil va candida pe una din circumscripțiile din municipiul Chișinău.

4. Andrei Năstase – Chișinău. Deși în cadrul unui interviu, Năstase a declarat că dacă va fi nevoie să participe în circumscripție va participa, măcar și în circumscripția lui Plahotniuc, potrivit unei surse TV8, liderul Platformei Da va candida pe una din circumscripțiile Chișinăului.

5. Maia Sandu – nr. 11 Fălești. Lidera PAS a anunțat că va candida pe una din circumscripțiile electorale, dar nu a precizat care. Redacția TV8 presupune că aceasta va opta pentru Fălești acolo unde s-a născut, însă este doar o presupunere.

6. Arina Spătaru – una dintre cele două circumscripții din Bălți. Arina Spătaru a fost candidata Platformei DA în alegerile locale din Bălți, iar acum, potrivit paginii sale de facebook, Arina este foarte activă la nivel de municipiu, de aceea presupunem că ar putea să-și încerce din nou puterile în alegerile parlamentare din 2019.

7. Chiril Moțpan – Chișinău. Moțpan este unul din fruntașii Platformei DA și este foarte activ în cadrul activităților ACUM. El participă la vizitele electorale și este prezent și la conferințele de presă ale blocului. Redacția TV8 prespune că acesta ar putea candida pe una din circumscripțiile Chișinăului, el însuși fiind locuitor al Capitalei.

8. Domnica Manole – nr. 40 Cimișlia. Fosta judecătoarea ar fi candidata ACUM pentru Cimișlia. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către un reprezentant al blocului, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

9. Petru Frunze nr. 37 Ialoveni. Frunze este primarul satului Puhoi și este membru PAS, acesta a devenit cunoscut opiniei publice după protestul prin care locuitorii satului cereau deschiderea a 10 rute de transport spre Chișinău.

10. Inga Grigoriu – nr. 33. Chișinău. Grigoriu este activă la evenimentele ACUM și a Platformei DA, merge în teritoriu, totuși noi presupunem că aceasta este un potențial candidat pentru circumscripția 33, unde este inclus și satul Sîngera, unde ea locuiește.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram