/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Disensiuni în cadrul CUC. Delegația moldovenească și cea transnistreană nu au ajuns la consens

02 decembrie 2018, ora 17:15

Delegația Republicii Moldova și cea a regiunii transnistrene din cadrul Comisiei Unificate de Control nu au ajuns la un consens pe marginea mecanismului de monitorizare a Zonei de Securitate, dar și referitor la așa-numitul „centru militar de pregătire și instruire a subofițerilor transnistreni”, dislocat în cetatea Bender, la care Tiraspolul nu permite accesul membrilor CUC pentru a efectua un control.

Într-un comunicat de presă al CUC se menționează că propunerea delegației moldovenești, agreată anterior de către reprezentantul Federației Ruse, de a implementa propriu-zis prevederile protocolului semnat de părți în vederea îmbunătățirii procedurilor de observare în Zona de Securitate, nu a fost susținută de conducătorul delegației transnistrene.

De asemenea, nu s-a ajuns la un numitor comun în cazul instituțiilor penitenciare amplasate în orașul Bender, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Delegația Republicii Moldova a menționat că reprezentanții administrației de la Tiraspol deconectează aceste instituțiile de la energia electrică, apă potabilă, agentul termic și canalizare. Pe de altă parte, delegația transnistreană, în mod repetat, a enunțat revizuirea unor aspecte legate de caracterul periculos al instituției, prin includerea unor date eronate ce țin de pretinsa prezență a unor focare de infecție, contrazise anterior de raportul Organizației Mondiale a Sănătății.

Delegația Republicii Moldova a menționat că autoritățile ar putea prelua integrală a asigurării logistice a postului nr. 9 (stâng) de pe podul peste Nistru în preajma or. Vadul-lui-Vodă. Partea transnistreană s-a opus acestei propuneri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram