În ultimele 24 de ore, două persoane au decedat în incendii în două raioane ale țării noastre. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, primul caz a avut loc în satul Abaclia, raionul Basarabeasca, iar al doilea în satul Jora de Sus, raionul Orhei.

În dimineața zilei de duminică, salvatorii au fost alertați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu într-o construcție auxiliară a unei case de locuit. În timpul lichidării incendiului salvatorii au depistat cadavrul carbonizat a unui bărbat în vârstă de 61 de ani. În urma arderii a fost afectat interiorul construcției cu suprafața totală de 24 m2.

Al doilea caz în care a fost necesară intervenția pompierilor a fost înregistrat ieri în satul Jora de Sus a raionului Orhei. Potrivit IGSU, incendiul a izbucnit într-o casă de locuit. Ajunși la fața locului pompierii au reușit să lichideze focul în cel mai scurt timp, iar în interiorul casei a fost depistat cadavrul proprietarului în vârstă de 71 de ani. Potrivit primelor informații, incendiul s-a produs după ce o plapumă de pe cuptor a mocnit, iar proprietarul se presupune că s-ar fi intoxicat cu produsele arderii și de la fum.

Cauza, circumstanțele, dar și prejudiciile materiale în ambele cazuri urmează a fi stabilite ulterior. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe normele antiincendiare în timpul rece a anului. Pentru a evita tragediile cetățenii sunt rugați să fie foarte prudenți în timpul utilizării surselor de încălzire și la exploatarea canalelor de evacuare a fumului. În caz de defecțiune a acestora este indicat reparația urgentă și folosirea acestora doar după verificarea.

Potrivit IGSU de la începutul anului în Republica Moldova s-au produs 1558 de incendii în urma cărora au decedat 99 de persoane.