Centrul de Resurse Juridice din Moldova a analizat dosarele de mare corupție în cazurile lui Vlad Filat, Veaceslav Platon, Ilan Șor. Potrivit lor, infograficul de mai jos indică aspecte care demonstrează justiția selectivă în aceste cazuri, cum ar fi durata măsurilor preventive și a procedurilor penale, locul detenției, învinuirea și constatările instanțelor de judecată, pedepsele stabilite etc

Amintim că, Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma autodenunțului omului de afaceri Ilan Shor. Deși inițial, în denunțul lui Șor, fostul premier era acuzat că ar fi luat mită de 250 de milioane dolari, în instanță suma a scăzut semnificativ până la 40 de milioane, ca în cele din urmă, La Curtea de Apel Filat să fie condamnat doar pentru 23 de milioane de dolari. La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 în legătură cu frauda bancară de către Curtea de Apel. El s-a ales și cu 12 ani de închisoare în dosarul companiilor de asigurări.

Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a emis pe 21 iunie 2017, hotărârea prin care Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel atât de procuror, cât și de avocații inculpatului și de reprezentantul SA Banca de Economii. Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se află sub control judiciar. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chișinău abia după șase luni, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.