/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ În unele grădinițe au început colectările ilicite de bani pentru matineele de Revelion. Ce spun părinții

missing
03 decembrie 2018, ora 18:02

Ieri, am primit un mesaj de la o mămică care spune că de pe fiecare copil se cere câte 35 de lei. 27 de copii câte 35 de lei per grupă, 14 grupe, eu nu știu ce fel de moș Crăciun trebuie să fie. Și la propunerea părinților ca un bunel sau un tătic că fie, directorul refuză”, Ruslan Codreanu, primar general interimar.

Astfel, doar dintr-o grădiniță, în care activează 12 grupe de copii, un actor ar ieși cu un sac de bani, în care să fie cel puțin 12 mii de lei. Primarul nu a divulgat numărul grădiniței, dar nici pe al directoarei care ar colecta banii, fără a menționa dacă aceasta va fi cumva mustrată. Mai în glumă, mai în serios, Codreanu a spus că în rol de Moș Crăciun ar putea merge chiar șefii de direcții de la Primărie, care pot sa o facă gratuit.

„Noi nu putem să interzicem sărbătoare să se facă copiilor, dar eu vreau sărbătoare copiilor, dar nu educatorilor, nu dădacelor și nu directorilor, dar copiilor. În cazul în care sunt doritori să fie Moș Crăciun, uitați-vă câți sunt la masa aici… gratuit”, Ruslan Codreanu, primar general interimar.

Acest tip de activitate precum sunt matineele nu sunt prevăzute nici de un act normativ reglatoriu. Constatăm faptul că în fiecare grupă se identifică un număr oarecare de părinți care vor să aducă cel mai frumos Moș Crăciun pentru grupa lor”, Rodica Guțu, șefa direcției Educației, primăria Chișinău.

De partea cealaltă, părinții sunt de părere că cei mici trebuie să aibă parte de matinee ca la carte, însă banii trebuie colectați benevol.

Dacă instituțiile nu au bani, statul nu are bani, părinții sunt nevoiți să pună bani ca să le facă copiilor sărbătoare”.

Asta tot e benevol. Care vrea dă, care nu – nu. Eu socot că nu trebuie să fie obligatoriu”.

Eu am o opinie negativă față de aceasta. Chiar dacă și trebuie de organizat ceva, părinții trebuie să strângă bani, să se înțeleagă între ei, dar nu la comanda administrației”.

Nici grădinița și nici educatorul nu trebuie să se ocupe de asta. Părinții, părinții trebuie să se ocupe de asta, ei vor să-și bucure copiii”.

Între timp, actorii profesioniști, dar și agențiile din Capitală au început să fie luate cu asalt pentru a face show la matineele copiilor. Pentru un singur personaj, doritorii vor scoate din buzunar în jur de o mie de lei.

Sunt grădinițe care au solicitat un matineu întreg cum ar veni cu toate personajele de poveste, deci matineu obișnuit. Sunt grădinițe care solicită doar Moș Crăciun și un personaj sau numai Moș Crăciun. Pornind de la în jurul la 1000 de lei până în dependență ce dorește”, Gabriela Lungu, directoare „Teatrul Municipal Guguță”.

În capitală activează 159 de instituții preșcolare, 131 dintre care sunt amplasate în Chișinău, iar celelalte – în suburbii. Acestea sunt frecventate de aproape 38 de mii de copii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram