Un film documentar realizat de echipa emisiunii Cutia Neagră de la TV8 arată că justiția în cazul Furtului Miliardului este selectivă. Autorii documentarului demonstrează cum dosarele celor 4 inculpați-cheie sunt tratate diferit de judecătorii de la noi. Aceștia au prezentat rulaje bancare care demonstrează că Ilan Sor a beneficiat personal din banii furați de la 3 bănci falimentare, dar și probe ce au fost excluse din dosarul lui Vlad Filat, fiind inserate, ulterior, în cauza penală a lui Veaceslav Platon.

Potrivit filmului documentar, o neconcordanță din dosarul lui Șor este că, deși rulajele bancare ale unor companii care ar aparține primarului arată că acesta a folosit banii sustrași de la cele 3 bănci în scopuri personale, judecătorii au ignorat asemenea probe. Decizia instanței a fost secretizată, iar tot ce a comunicat Procuratura Anticorupție pe acest caz echipei de investigație „Cutia Neagră” este că probele au fost „pertinente”.

Rulajele financiare de pe conturile unei companii off-shore implicate în furtul miliardului, Hezburg LLP, care au ajuns în posesia emisiunii „Cutia Neagră” demonstrează că din banii transferați pe conturile acestei companii de alte firme implicate în jaful bancar din Moldova, Șor și-ar fi procurat un avion, ar fi achitat mai multe curse charter cu care ar fi zburat soția sa și și-ar fi plătit mai multe vacanțe pe care le-a avut în 2014 în Maldive, Coasta de Azur și Grecia. Procurorii recunosc că au avut acces la aceste extrase ale rulajelor financiare încă din 2015”, fragment din documentar.

Mai mult, documentarul scoate la lumină o probă respinsă din cazul Vlad Filat, care, mai apoi, a fost inserată și într-un nou dosar intentat în acest an lui Veaceslav Platon.

„Potrivit ordonanței de punere sub învinuire a lui Platon în ultimul dosar, cei mai mulți dintre acești bani ar fi fost transferați pe conturile off-shore-ului „Zenit Management” din Marea Britanie. Potrivit procurorului Andrei Băeșu, firma îi aparține lui Veaceslav Platon. Curios este că trei ani în urmă, procurorii îi atribuiau firma lui Vlad Filat. Doar un exemplu. În dosarul fostului premier, procurorii indicau faptul că pe 24 noiembrie 2014, BEM i-ar fi oferit un credit de 34 de milioane de euro firmei Dracard SRL, a lui Șor, iar ulterior banii ar fi ajuns prin mai mulți intermediari la Zenit Management, iar de acolo, prin intermediul unei cetățene ruse, Larisa Noscova, la Vlad Filat. „Au fost atât de multe declarații, că ei s-au cam încurcat și le atribuie diferit și contradictoriu diferitor persoane”, fragment din documentar.

Dosarele despre care noi am vorbit, după părerea mea, dacă o luăm pe anumite elemente, arată în mod clar o justiție selectivă, indiferent dacă este cu implicarea procurorilor sau în detrimentul procurorilor, dar cu siguranță instanțele judecătorești aici își joacă rolul”, Ion Guzun, avocat Centrul pentru Resurse Juridice.

Tot în cadrul emisiunii, avocatul lui Vlad Filat a precizat că fostul premier este condamnat pentru că ar fi primit mită de la Ilan Șor din banii sustrași din furtul miliardului, și nu pentru frauda bancară, contrar asocierii pe care o are cu acest caz.

Aș vrea să fac o mică precizare, sentința pronunțată în cazul domnului Vlad Filat nu se referă la furtul miliardului. Dumnealui a fost condamnat pentru acte de corupție și trafic de influență. De aceea, asocierea cu alte personaje…nu figurează numele domnului Platon în sentința domnului Filat, nici în decizia Curții de Apel Chișinău”, Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat.

Urmăriți întregul documentar despre justiția selectivă în dosarele „furtului miliardului” pe site-ul tv8.md.

Redactor: Felicia Crețu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!