Reputația companiei contează cel mai puțin pentru respondenții noștri, atunci când vor să se angajeze la un loc nou de muncă, arată datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 113 respondenți, vizitatori ai Târgului de Cariere din Chișinău. Siguranța la locul de muncă, pachetul salarial și atmosfera de lucru din companie sunt top trei aspecte la care atrag atenția participanții sondajului – 75% dinte aceștia consideră că aspectul de siguranță este foarte important.

Și dacă vorbim despre aspecte importante, este interesant să aflăm că respondenții aleg viața personală (în proporție de 84%) în detrimentul carierei. Pentru ei contează, mai degrabă, mărimea salariului decât nivelul de prestigiu al locului de muncă, iar pentru o treime din vizitatori nu are importanță unde se angajează, în general, atâta timp, cât se satisfac alte necesități, cum ar fi buna remunerare.

Totodată, aproape jumătate dintre respondenți a avut 1-3 locuri de muncă, iar aproximativ o treime a lucrat la peste 3 joburi. Cum și era de așteptat, persoanele mai în vârstă au șanse mai mari ca în viață să-și fi schimbat jobul, și nu doar o dată. Astfel, cea mai mare cotă se regăsește în segmentul celor cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani (64% din respondenții din această categorie de vârstă), merită menționat că persoane peste 41, intervievate în cadrul acestui sondaj, au schimbat mai puține locuri de muncă. O altă constatare așteptată este că, în rândul femeilor, cota persoanelor care nu a lucrat niciodată este mai mare decât în rândul bărbaților – 25% față de 13%. Însă, ce îi determină pe respondenți să treacă la un alt loc de muncă?

Remunerarea insuficientă se regăsește, de asemenea, în topul motivelor de a părăsi locul curent de muncă – mai mult de jumătate din respondenți a plecat de la joburile anterioare din cauza salariului prea mic. Doar cinci la sută au menționat că motivul plecării a fost din cauza că nu le plăcea superiorul.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 113 respondenți, vizitatori ai Târgului de Cariere din Chișinău, care a avut loc în perioada între 21 – 22 septembrie 2018. Colectarea a fost realizată prin intermediul interviurilor față în față pe tablete, la locul desfășurării evenimentului. Respondenții au fost aleși în mod aleatoriu.

Precizăm că conform unui studiu de scală internațională, Workforce 2020, realizat de Oxford Economics, în care s-a analizat subiectul „What matters most at work?” (în traducere – „Ce contează cel mai mult în lucru?”) – s-a depistat că în toată lumea remunerarea satisfăcătoare este o prioritate pentru angajați. La nivel global, un salariu competitiv contează pentru 66% din respondenți, pe când doar 39% din companiile intervievate declară că oferă o retribuție mare.