Guvernarea care își numește oponenții politici drept „coloana a cincea” este pur și simplu periculoasă pentru toți. De această părere este redactorul-șef al ediției ruse Newtimes.ru, Evghenia Albats, care a fost ieri invitata emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Nicio guvernare nu poate să-și numească cetățenii ei drept „coloana a cincea”. Pentru putere noi toți suntem cetățeni, nu contează este stat parlamentar sau prezidențial. Fără o concurență politică niciun stat nu este capabil să se dezvolte. Imediat ce concurența politică este înlăturată, începe să se destrame tot la rând”, consideră jurnalista rusă.

În opinia ei, puterea care folosește această terminologie față de proprii cetățeni trebuie să plece.

Potrivit jurnalistei, pentru a schimba lucrurile oamenii cu intelect și cu percepție asupra demnității trebuie să iasă în stradă, să vorbească cu oamenii și să le explice cum stau lucrurile. „Altă soluție nu există”, susține Evghenia Albats.

Prin termenul „coloana a cincea” se subînțelege în sens general orice agenți secreți ai dușmanului: spioni, teroriști, diversioniști, provocatori, agenți de influență.

În cadrul emisiunii, Evghenia Albats a vorbit și despre presa liberă din Rusia, de ce instituții media se tem autoritățile ruse și care este perspectiva acestora ținând cont de sancțiuni. În același timp, a amintit cum și de ce, în 2007, corespondenta The New Times, Natalia Morari, a fost declarată „o amenințare la adresa securității și apărării naționale a Rusiei”.