/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Expert în energetică: Buteliile cu gaz lichefiat nu vă ajută să economisiți la plata facturilor: „Este un mit!”

missing
04 decembrie 2018, ora 16:32

Folosirea aragazelor alimentate de la buteliile cu gaz lichefiat în locul plitelor electrice, pentru a economisi la plata facturilor, este un mit, susține Victor Parlicov, expert în politici energetice la IDIS Viitorul. Acesta spune că, deși energia electrică este mai scumpă, dispozitivele electrice sunt mai eficiente la prepararea bucatelor, deoarece consumă mai puțină energie. 

„Lumea consideră că utilizarea buteliilor e gaz permite economisirea. Nu e adevărat, este un mit. Acest lucru a fost valabil în epoca plitelor electrice sovietice. Problema este cât costă un kilowatt oră de energie, care se conține într-un litru de gaz lichefiat din butelie, față de cât costă același kilowatt de energie electrică. Diferența este de doar 13%”, a explicat Victor Parlicov, în cadrul unor discuții publice, organizate comunitatea „Primăria Mea”, la subiectul „Buteliile de gaz: un pericol asumat?”.

„Plitele electrice, pe care lumea le utiliza în trecut, erau plite electrice sovietice. Ele mai întâi jumătate de oră se încălzeau, apoi jumătate de oră se răceau, respectiv, toată energia aceasta încălzea apartamentul, iar eficiența era destul de redusă. Plitele electrice moderne au puțină inerție, acestea se încălzesc rapid, se răcesc rapid și, la utilizarea unor vase adecvate, consumul de energie va fi mai mic decât cel din butelia de gaz. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea”, a mai spus expertul de la IDIS Viitorul.

Victor Parlicov a oferit și un exemplu: „Dacă luați și calculați cât ar plăti un consumator pentru încălzirea apei într-un ceainic electric, comparativ cu cât ar cheltui, dacă l-ar pune pe plita cu gaz lichefiat, ați constata că acesta ar cheltui mai puțină energie, dacă ar utiliza ceainicul electric. Energia electrică este mai scumpă, dar ceainicul electric cheltuie mai puțină energie. Pe final, această apă fiartă va mai ieftină, dacă o veți fierbe într-un ceainic electric, decât dacă o veți fierbe pe un aragaz alimentat de la o butelie cu gaz lichefiat”, a spus Parlicov.

Potrivit membrilor comunității „Primăria mea”, în Chișinău sunt peste o sută de blocuri care nu sunt conectate la rețeaua centralizată de aprovizionare cu gaze. Mulți dintre locatarii acestor apartamente folosesc butelii cu gaz lichefiat, în speranța că vor economisi la plata facturilor lunare. Totuși, exploatarea incorectă a buteliilor cu gaz lichefiat poate duce la deflagrații, care se pot solda cu pierderi de vieți omenești.

Cel mai recent caz de explozie din cauza unei scurgeri de gaze în Chișinău s-au produs în luna octombrie, într-un bloc de locuit de pe bulevardul Moscova. Tragedia s-a soldat cu cinci decese. Totodată, circa zece apartamente au fost avariate, astfel, zeci de locatari au rămas temporar fără locuințe.

Blocul unde s-a produs deflagrația nu este conectat la sistemul centralizat de alimentare cu gaze, iar pompierii au găsit în apartament o butelie cu gaz. Recent, procurorii au stabilit că deflagrația s-a produs după ce locatarii apartamentului au uitat robinetul aragazului deschis.

Utilizarea buteliilor cu gaz lichefiat în blocurile locative cu mai mult de două nivele este interzisă în Republica Moldova. În urma tragediei, autoritățile municipale au început să verifice apartamentele din blocurile care nu sunt conectate la rețeaua centralizată de alimentare cu gaze, iar agenților economici care vând gaz lichefiat le-a fost interzisă comercializarea gazului în butelii.

Puteți urmări mai jos video integral de la discuțiile publice la acest subiect.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram