/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Expert: Investițiile străine, gura de aer pentru Republica Moldova

05 decembrie 2018, ora 09:09

Expertul afirmă că în prezent sunt vizibile mai multe măsuri de remediere a situației din partea companiilor, dar și a decidenților. „La sfârșitul anului 2017 pe piața din Republica Moldova s-a înregistrat o situație mai bună față de anii precedenți. Stocul investițiilor directe a început să crească, înregistrând 3,324 mil. USD. Au început să vină investitori de talie mai mare în unele centre raionale. Ca exemplu, în Comrat, Edineț, Strășeni, Orhei. E o situație puțin atipică pentru Moldova, dar normală pentru toate statele din jur. De fapt, acest lucru are efect multiplicator, care va genera noi investiții și va capta atenția unor noi investitori asupra centrelor raionale și va schimba economia locală. Pe de altă parte, în topul plasatorilor externi de capital, sunt semnalate schimbări pozitive-statele cu cele mai mari investiții în economia Moldovei, Olanda, Spania, Franța, Cipru, România și Rusia își consolidează pozițiile, majorând soldul ISD în economia țării noastre”, afirmă Chivriga.

Potrivit lui, domeniile agriculturii au înregistrat 1,6% investiții directe din total, transportul și depozitarea – 1,5%, sănătate – 0,4% și învățământului – 0,08%. Aceste domenii au nevoie stringentă de investiții, dar pentru care plasatorii de capital nu se înghesuie. În același timp sunt domenii atractive care fac din ochi investitorilor: sectorul financiar și asigurări, utilitățile (aprovizionarea cu gaze și energie electrică și termică, apă caldă), informații și comunicații, industria de prelucrare, comerțului cu ridicata și cu amănuntul.

Decidenții trebuie să ia în calcul, care ar putea să fie pârghiile de atragere a capitalului străin în Republica Moldova, deoarece acesta generează experiență, locuri de muncă, creșterea numărului întreprinderilor competitive și a produselor și serviciilor de calitate.

Referindu-se la piață, directorul de programe susține că piața Republicii Moldova este una mică și este privită cu mai puțin interes de către plasatorii de capital, însă există alte atuuri. Este vorba de deschiderea pe care o are țara, dar și cadrul general de reglementare și regulator care este propice pentru tranziția spre alte piețe.

”Investitorii străini nu privesc bogățiile pe care nu le are Republica Moldova, ci eficiența și activitatea instituțiilor de stat și a agențiilor. Aici e vizibilă o schimbare pozitivă, parțial datorată reformelor guvernamentale și cea regulatorie. Cea din urmă a contribuit la eliminarea unui număr mare de acte permisive și acte guvernamentale, care mai mult încurcau activitatea operatorilor economici în anumite domenii. Pe de altă parte, un aspect forte îl constituie acordurile internaționale semnate de către Republica Moldova-Acordul de Asociere cu UE (DCFTA), acordurile de liber schimb semnate cu statele CEFTA, CSI, dar și cele bilaterale semnate cu un număr semnificativ de state privind promovarea și protejarea investițiilor, evitarea dublei impuneri și comerțul liber”, a opinat Chivriga.

În concluzie, Viorel Chivriga a spus că dacă acum câţiva ani, forţa de muncă ieftină era unul din puținele atuuri care îi atrăgeau pe plasatorii de capital în Republica Moldova, acum investitorii se confruntă cu lipsa forţei de muncă calificate. Anume aici, e nevoie de intervenții și reforme din partea instituțiilor de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram