Anul 2018 a adus mari schimbări în multe instituții de stat din Republica Moldova. Peste 30 de directori, primari, pretori președinți de raion, magistrați și miniștri au plecat din funcție, unii, de bună voie și nesiliți de nimeni, alții, cu un „șut în fund”. 

Aproape jumătate dintre cele mai răsunătoare demisii ale acestui an sunt de la Primăria Chișinău și instituțiile subordonate autorităților municipale. Unii dintre șefii care au cedat fotoliul s-au aflat la conducerea instituțiilor zeci de ani, iar alții au cedat la doar câteva luni de la numirea lor în funcții de conducere. Cele mai multe demisii au fost în luna noiembrie (opt) și în luna februarie (șapte).

IANUARIE 

Oleg Poiată

ex-pretorul sectorului Centru

Foto: privesc.eu

Oleg Poiată, fostul pretor al sectorului Centru, și-a anunțat demisia la mijlocul lunii ianuarie. Pe pagina sa de Facebook acesta a scris: „Luând în considerare că pretorul de sector este reprezentantul primarului în teritoriu, nu am cum să reprezint un primar nelegitim”. Plecarea lui din funcție a fost precedată de un conflict dintre el și fosta primăriță interimară a capitalei Silvia Radu.

Petru Gontea

ex-șeful Direcției locativ-comunale

Captură video: Privesc.eu

Petru Gontea a demisionat din funcția de director al Direcției locativ-comunale din Chișinău la finele lunii ianuarie 2018. Primărița interimară a capitalei de atunci, Silvia Radu, a spus, în contextul demisiei lui Gontea, că direcția are nevoie de „un nou suflu”. Petru Gontea,  care a activat la această direcție mai mult de două decenii, a rămas atunci în funcția de director-adjunct.

Nicolae Vereșco

ex-director „Lumteh”

Foto: Noi.md

Demisia lui Nicolae Vereșco, fostul director al Întreprinderii Municipale „Lumteh”, a fost anunțată pe Facebook, pe 31 ianuarie, de primărița interimară a capitalei de atunci Silvia Radu. Motivul anunțat de Radu a fost expirarea contractului de muncă.

Ștefan Racu

ex-director al Regiei „Exdrupo”

Foto: Privesc.eu

În aceeași zi cu demisia lui Nicolae Vereșco, Primăria Chișinău a anunțat și despre demisia lui Ștefan Racu, fostul șef al Regiei „Exdrupo”. Motivul anunțat de Primărie este același, expirarea contractului de muncă.

Tudor Panțîru

ex-președinte al CCM

Captură video: Privesc.eu

Tot pe 31 ianuarie, pe pagina web a Curții Constituționale a Moldovei a fost anunțată demisia președintelui Tudor Panțîru. În comunicat se menționează că Panțîru, care a fost președinte al CCM din anul 2017, pleacă din funcție din motive personale.

FEBRUARIE 

Renato Usatîi

ex-primar de Bălți 

Foto: Ru1.md

La începutul lunii februarie, fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, și-a anunțat demisia, după ce se afla deja de câteva luni peste hotare, iar Primăria era condusă de viceprimari. Acesta a spus că demisionează pentru a declanșa alegeri locale noi și ca locuitorii orașului să-și poată alege un nou edil.

Dorin Chirtoacă

ex-primar de Chișinău 

Foto: Privesc.eu

Dorin Chirtoacă, fostul primar general al municipiului Chișinău, și-a anunțat demisia pe 16 februarie, într-o conferință de presă, la circa un deceniu de când a fost ales de chișinăuieni în funcția de edil al capitalei. Chirtoacă a spus că a decis să plece de bună voie din funcție în semn de protest față de abuzurile care, în opinia lui, aveau loc atunci împotriva orașului și împotriva sa. Demisia sa a dus la organizarea alegerilor locale noi în Chișinău. Scrutinul a fost câștigat de Andrei Năstase, însă rezultatul alegerilor nu a fost validat și acum, în funcția de edil interimar al capitalei se află Ruslan Codreanu, viceprimar de Chișinău.

Anatolie Dimitriu

fost președinte al raionului Ialoveni

Foto: il.md

În aceeași zi cu demisia lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar de Chișinău a plecat din funcția de președinte al raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu. Demisia acestuia a survenit la trei ani de la numirea lui în funcție.

Vitalie Pîrlog

ex-șef al SIS

Foto: Agora.md

Vitalie Pîrlog a depus cererea de eliberare din funcția de director al Serviciului de Informații și Securitatea (SIS) pe 19 februarie 2018, la doar două luni de la numirea lui în această funcție. Cererea de demisie i-a fost aprobată în Parlament pe 22 februarie.

Eliferii Haruța

ex-director al Asociației „Spații Verzi”

Foto: Unimedia.info

Despre demisia lui Eliferii Haruță, fostul director al Asociației „Spații Verzi”, autoritățile municipale au anunțat la finele lunii februarie. Reprezentanții Primăriei spuneau că Haruță a scris cerere de demisie, fără a oferi mai multe detalii despre motivul plecării acestuia din funcție. Totuși, în toamna acestui an, o instanță de judecată din Chișinău a dispus ca fostul șef de la „Spații verzi” să fie repus în funcție.

Iacob Capcelea

ex-director al PUA

Foto: privesc.eu

Iacob Capcelea, fostul director al Parcului Urban de Autobuze (PUA) din Chișinău, a demisionat la finele lunii februarie. Capcelea nu a explicat motivul plecării lui din funcție, dar primărița interimară de atunci, Silvia Radu, a spus că ea i-a cerut demisia.

Tudor Maniv

fostul șef al Regiei „Autosalubritate”

Captură video: Youtube.com

Tot la sfârșitul lunii februarie a plecat din funcția de director al Regiei „Autosalubritate”, Tudor Maniv. Autoritățile municipale au anunțat că lui Maniv i-a expirat contractul de muncă.

MARTIE 2018

Alexandru Tănase

ex-ministru al Justiției

Foto: justice.gov.md

Alexandru Tănase, fostul ministrul al Justiției, și-a anunțat demisia pe Facebook, pe 11 martie 2018, la circa două luni de la numirea lui în această funcție. Tănase a decis să părăsească fotoliul de ministru peste câteva zile de la publicarea de către postul Jurnal TV a unei convorbiri telefonice între el și omul de afaceri condamnat la ani grei de pușcărie Veaceslav Platon, de pe vremea când Alexandru Tănase era președinte al Curții Constituționale.

Mihai Moldovanu

ex-director al Direcției Sănătate 

Foto: privesc.eu

Mihai Moldovanu, ex-directorul Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, a fost demis printr-o dispoziție a fostei primare interimare a capitalei Silvia Radu. Funcționarul s-a adresat în instanța de judecată și dispoziția a fost anulată. De asemenea, printr-o decizie din luna august 2018, magistrații au dispus ca Primăria să-l repună pe  Moldovanu în funcție și să-i achite salariul și un prejudiciu moral pentru faptul că a fost demis ilegal. Abordat de TV8.md pe 26 noiembrie, Mihai Moldovanu ne-a spus că decizia instanței nu a fost încă executată.

Gheorghe Morgoci

ex-director RTEC

Captură video: Privesc.eu

Gheorghe Morgoci, fostul director al Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), a plecat din funcția de director al regiei la mijlocul lunii martie, după zece ani cât s-a aflat la cârma instituției. Versiunea oficială a demisiei acestuia este că i-a expirat contractul de muncă.

MAI

Veronica Herța

ex-directoarea Apă-Canal Chișinău 

Foto: Acc.md

Veronica Herța și-a anunțat demisia din funcția de directoare a Întreprinderii Municipale Apă-Canal Chișinău, printr-o postare pe Facebook, pe data de 22 mai, la circa doi ani de la numirea ei în această funcție.

IUNIE

Olga Coptu

ex-directoarea BRD

Foto: Facebook.com

Olga Coptu, fosta șefă a Biroului Relații cu Diaspora (BRD) și-a anunțat demisia la sfârșitul lunii iunie, la circa un an de la preluarea acestei funcții. Coptu și-a anunțat demisia pe pagina ei de Facebook, dar nu a menționat motivele acestei decizii.

IULIE

Constantin Alerguș și Nicolae Gordilă

ex-judecători CSJ

Foștii magistrați de la Curtea Superemă de Justiței (CSJ) Constantin Alerguș și Nicolae Gordilă au solicitat Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să le accepte cererile de demisie la mijlocul lunii iulie 2018. Pe data de 26 iulie, cererile ex-judecătorilor au fost aprobate în Parlament.

Serghei Filipov

ex-primarul orașului Taraclia

Foto: Ntv.md

Serghei Filipov, fostul primar al orașului Taraclia, a anunțat că își dă demisia la începutul lunii iulie. Acesta a plecat din funcție după ce mai mulți copii din tabăra „Ciaica” din Taraclia s-au intoxicat.

AUGUST

Galina Bostan

ex-pretora sectorului Ciocana 

Captură video: Youtube.com

Galina Bostan a fost demisă din funcția de pretoră a sectorului Ciocana, după 11 ani cât s-a aflat în această funcție, pe data de 10 august 2018, printr-o dispoziție a primarului interimar al capitalei Ruslan Codreanu. Anterior, în luna martie a acestui an, Galina Bostan a fost demisă și de fosta primară interimară a municipiului Chișinău Silvia Radu, dar a fost restabilită ulterior în funcție.

SEPTEMBRIE

Viorel Cibotaru

ex-președinte PLDM

Foto: privesc.eu

Viorel Cibotaru a cedat funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la începutul lunii septembrie, în cadrul congresului al VIII-lea al PLDM, colegului său de partid, deputatul Tudor Deliu. Cibotaru a spus că a decis să demisioneze din funcția de președinte al partidului în urma consultărilor cu colegii din PLDM.

OCTOMBRIE 2018

Alexandru Barbăroșie

fostul președinte al raionului Anenii Noi

Foto: Tribuna.md

Alexandru Barbăroșie, fostul președinte al raionului Anenii Noi, și-a anunțat demisia pe 4 octombrie: „Ma retrag din viața publică și revin în afaceri”, a spus acesta. Barbăroșie a plecat din funcție la trei ani de când a fost ales președinte de raion. În aceeași zi, Consiliul l-a ales pe democratul Serghei Rapcea în calitate de nou președinte al raionului.

Elena Palanciuc

ex-directoarea ANSP

Foto: Nokta.md

Elena Palanciuc, fosta directoare a Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), a plecat din funcție la începutul lunii octombrie 2018, la circa șapte luni de la câștigarea concursului de angajare, după ce mai mulți angajați ai ANSP nu și-au primit salariile timp de câteva luni, iar pentru rezolvarea problemei a fost necesară intervenția Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Cei de la Minister au anunțat că Palanciuc a demisionat din inițiativă proprie.

Alexandru Panfilii

ex-director al ÎM „Construcții Capitale”

Captură video: Protv.md

Despre faptul că Alexandru Panfilii, fostul director al Întreprinderii Municipale „Construcții Capitale” a scris cerere de demisie a anunțat primarul interimar al mun. Chișinău, Ruslan Codreanu, la o ședință de la Primărie, la finele lunii octombrie. Demisia acestuia a venit la circa o săptămână de la inițierea unei anchete de serviciu pe numele său.

Radu Bezniuc

ex-director al AAC

Foto: CAA

Radu Bezniuc a demisionat din funcția de director al Autorității Aeronautice Civile (AAC) la mijlocul lunii octombrie. Acesta ar fi părăsit fotoliul de director al AAC după o serie de critici de la Guvern.

NOIEMBRIE 2018

Iurie Dondiuc

ex-directorul Spitalului Clinic Municipal nr. 1

Foto: scm1.md

Demisia lui Iurie Dondiuc din funcția de director al Spitalului Clinic Municipal nr. 1 a fost anunțată pe 2 noiembrie, după ce Primăria Chișinău și Ministerul Sănătății au inițiat, practic în același timp, anchete interne pe numele lui. În aceeași zi, Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză angajatei SCM nr. 1 Alla Valenga, care a fost bătută de soțul unei paciente decedate, în litigiul pe care-l avea împotriva spitalului, obligând instituția medicală să-i achite prejudiciu moral și material.

Otilia Nicolai

ex-directoarea ARBI

Colaj: Zdg.md

Tot pe 2 noiembrie s-a aflat și despre demisia Otiliei Nicolai din funcția de directoare Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Aceasta a plecat din funcție, din inițiativă proprie, la doar câteva luni de la preluarea conducerii Agenției.

Elena Covalenco, Dumitru Visternicean și Iulia Sîrcu

ex-magistrați la CSJ

Colaj: Tv8.md; Sursa Foto: Magistrat.md

La începutul lunii noiembrie, cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au solicitat Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să le accepte cererile de demisie: Tatiana Vieru, Dumitru Visternicean, Iulia Sîrcu, Valeriu Doagă și Elena Covalenco. În Parlament au ajunsă însă doar trei cereri, doi dintre magistrați, Tatiana Vieru și Valeriu Doagă, s-au răzgândit și au cerut anulare cererilor. Astfel, Legislativul a aprobat doar trei cereri de demisie din partea magistraților de la CSJ: Elena Covalenco, Dumitru Visternicean și Iulia Sîrcu.

Sergiu Cioclea

ex-guvernator al BNM

Foto: BNM

Sergiu Cioclea, fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), și-a anunțat demisia pe data de 20 noiembrie, prin intermediul unui briefing de presă, la circa trei ani de la preluarea acestei funcții. Cioclea a invocat motive personale, care l-ar fi făcut să renunțe la funcție. Parlamentul i-a acceptat demisia, iar din data de 30 noiembrie, funcția a fost preluată de Octavian Armașu.

Gheorghe Duca

ex-președinte al AȘM

Foto: Curentul.md

Gheorghe Duca, fostul președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), a anunțat că se retrage din funcția de președinte la finele lunii noiembrie, invocând motive de sănătate. Totodată, Duca a spus că demisia sa coincide și cu procesul penal referitor la salariile familiei sale, care a fost reactualizat recent.

Oleg Rațoi,

ex-pretorul sectorului Botanica

Foto: Oleg Rațoi: Sursa: Facebook.com

Fostul pretor al sectorului Botanica, Oleg Rațoi, a demisionat la finele lunii noiembrie. Acesta nu și-a comentat decizia de a demisiona, dar primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu a spus că Oleg Rațoi a plecat din funcție după ce  avut cu el „o discuție amicală”.

DECEMBRIE

Gheorghe Gaberi

ex-director al ANSA

Foto: Gov.md

Demisia lui Gheorghe Gaberi din funcția de director al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a fost anunțată la ședința de ieri (05.12) a Guvernului. Potrivit reprezentaților Executivului, Gaberi a scris cererea de demisie din inițiativă proprie.