Regatul Unit își suspendă vizele pentru investitori, astfel închizând o cale pentru șederea permanentă și cetățenia britanică, care s-a dovedit a fi populară pentru oamenii bogați, inclusiv pentru oligarhii ruși, informează bloomberg.com.

Programul de vize pentru investitorii de rangul 1 va fi suspendat vineri de la miezul nopții, înainte de reformele menite să combată spălarea banilor și crima organizată, potrivit unei declarații a oficiului Home Office. Reforme care impun solicitanților să furnizeze audite ale intereselor lor financiare și de afaceri și să excludă obligațiunile guvernamentale ca investiție eligibilă. Suspendarea va fi ridicată odată ce modificarea va fi pusă în aplicare.

Viza a fost disponibilă celor care avea cel puțin două milioane de lire sterline (2,5 milioane de dolari) pentru a investi în Marea Britanie. Programul a fost deschis pentru cei din afara Spațiului Economic European și Elveția. Astfel de scheme de imigrație susținute de guvern nu sunt neobișnuite. SUA are un program de imigrare, cunoscut sub numele de viză EB-5, care permite imigranților care creează locuri de muncă în SUA să rămână permanent.

Această mișcare ar putea afecta oamenii din întreaga lume, însă oligarhii ruși ar putea fi cel mai afectați de schimbare. Regatul Unit a fost de mult timp o jurisdicție deosebit de atrăgătoare pentru rușii ultra-bogați, ca un loc sigur și stabil pentru a face afaceri, a-și păstra averea și a-și educa copiii.

„Nu vom tolera oameni care nu se supun regulilor și caută să abuzeze de sistem”, a declarat Ministrul Imigrării, Caroline Nokes, în declarație. Noile măsuri „vor asigura că numai investitorii autentici, care intenționează să sprijine afacerile din Regatul Unit, pot beneficia de sistemul nostru de imigrație”.