Inspectorii Rosselhoznadzor nu au permis vânzarea unui lot de struguri din Moldova, depozitat temporar la un depozit din localitatea Şuşarî, în apropiere de Sankt Petersburg.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul instituţiei sanitare ruse, interdicţia vine după ce, în urma unei inspecţii fitosanitare, în lot au fost depistate „tulpini vii de ale unui reprezentant periculos de buruieni-paraziți (cu haustori și semințe) – Torţelul (Cuscuta sp.p.), acesta fiind un obiect de carantină pentru Uniunea Economică Eurasiatică”. Lotul de struguri proaspeţi, de 19,7 tone, a sosit cu un camion din Republica Moldova

Expertiza efectuată la Laboratorului veterinar interregional Leningrad a confirmat prezența tulpinilor de torţel, aflate la stadiul de fructificare. Pentru a împiedica răspândirea plantei dăunătoare, a fost interzisă livrarea strugurilor din Moldova infectați cu cuscuta.

Precizăm: Cuscuta este o plantă parazitară, are aspect de plasă gălbuie, rădăcinile adevărate lipsesc, iar planta îşi procură hrana prin haustori din planta gazdă. Este o buruiană de carantină fitosanitară. Pe suprafeţele de leguminoase furajere, mai ales pe cele cultivate cu lucernă, dacă nu se aplică măsuri ferme de combatere, cuscuta poate distruge aproape în totalitate plantele de leguminoase, scurtându-le durata de folosinţă cu 2-3 ani.