Un grup de elevi și studenți din Capitală au ajuns de bună voie în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Aceștia au vrut să vadă cum arată celulele unde, săptămânal ajung, diferiți funcționari publici. Centrul și-a deschis ușile în cadrul Zilei Internaționale Anticorupție. Vizitatorii au testat cum funcționează linia fierbinte unde sunt reclamate cazurile de la cetățeni și au avut ocazia să discute cu mascații. Concluzia a fost că în celule condițiile sunt mai bune decât în unele cămine studențești

Una din responsabilități ar fi funcționarea liniei naționale anticorupție, ceea pe care o apelează cetățenii în majoritatea cazurilor și anume operatorii de la unitatea de gardă. Până în moment a crescut de la 20-30 de apeluri până la 2700 la momentul de astăzi”.

Ulterior, vizitatorii au intrat și într-o celulă din cele șase disponibile unde au testat condițiile în care sunt ținuți suspecții, de la paturi până la baie.

Condițiile sunt destul de OK deoarece nici în majoritatea căminelor nu sunt așa bune condiții ca aici

„Este un izolator care are printre cele mai bune condiții de la noi din țară. Sunt condiții umane în care cred că coincid cu toate normele de drept naționale și internaționale”.

„Am rămas uimită când am văzut izolator radio sau cană electrică de fiert apă”.

Vizitatorii au aflat despre mijloacele speciale utilizate de CNA și cât cântărește echipamentul pe care-l poartă zilnic mascații. Iar unii s-au oferit voluntari pentru testarea scutului antiglonț.

„Dacă să luăm și mijloacele speciale pe care le putem duce pe noi echipamentul ușor trece peste 20 de KG. În primul rând scutul antiglonț. Placa de bornare în față, placa de bronare în spate. În jur la 7-8 kilograme. Cel mai des din mijloacele speciale desigur se utilizează cătușele”.

„Nu este greu, însă văd că are o duritatea foarte bună și cred că e prevăzut special care să fie ușor și să fie comod pentru cei care o poartă. Cred eu că au o activitatea foarte bună și cred că-și desfășoară operațiunile foarte eficient”.

Partea bună este că, vizitatorii s-au aflat doar pentru scurt timp în izolator, ieșind fără dificultate de acolo. În celule sunt deținute în jur de trei persoane. Ziua Internațională Anticorupție se sărbătorește în fiecare an pe data de 9 decembrie.