/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Promo-Lex și Bertam Grup sunt deținătorii Premiului ONU în domeniul drepturilor omului

missing
07 decembrie 2018, ora 10:46

„Timp de 14 ani, familia ONU organizează acest eveniment de premiere, pentru a celebra succesul individual și cel colectiv în promovarea drepturilor omului în Republica Moldova. Premiile vin să susțină și să încurajeze apărătorii drepturilor omului să acționeze în continuare pentru transpunerea în viață a drepturilor omului”, a afirmat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

„În plan național însă anul 2018 s-a remarcat prin regrese în domeniul drepturilor omului. Tot mai mult, experți din sfera dată, partenerii externi ai țării noastre vorbesc despre justiția selectivă din Moldova, derapajele legate de libertatea de exprimare, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice. Anul 2018 a fost unul cu discursuri de ură în spațiul public și cu intimidări la adresa jurnaliștilor. În asemenea condiții, apărătorilor drepturilor omului le vine tot mai greu să-și exercite atribuțiile, dar sporește și rolul lor în societate. Din această perspectivă premiile ONU au o valoare aparte”, a spus Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului.

Premiul pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului în 2018 a revenit companiei Bertam, pentru abordare incluzivă a procesului de angajare, contractând persoane din cele mai vulnerabile grupuri, inclusiv foști utilizatori de droguri, persoane care trăiesc cu HIV, hepatita C și foști deținuți.

„Am avut o situație de criză în viață, am trecut prin diferite situații complicate. 10 ani am consumat droguri, am fost condamnat de mai multe ori. După ultima detenție am decis să-mi schimb viața. M-am angajat la muncă. Angajarea era o problemă pentru mine pentru că nu aveam studii. Un om bun m-a angajat și am început să lucrez în calitate de hamal. Mai târziu am devenit conducător în comerțul angro. Și acel om mi-a spus că am potențial și pot să-mi lansez compania mea. Astfel, în 2007 mi-am deschis compania mea”, relatează Vladimir Gaiț, director al companiei Bertam.

„Atunci când cineva iese din închisoare sau abandonează consumul de droguri, el se ciocnește cu problema ce să facă mai departe. El trece perioada de reabilitare și, de regulă, societatea nu acceptă ușor angajarea unor astfel de oameni. Din acest considerent, am simțit din suflet să creez o întreprindere, care ar oferi locuri de muncă unor asemenea oameni ca mine”, a spus Vladimir Gaiț, director al companiei.

Cu ocazia celebrării a 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului a fost acordat premiu special pentru promovarea drepturilor omului de-a lungul timpului cu impact deosebit asupra vieții titularilor de drepturi. Această distincție a revenit Asociației Promo-Lex și echipei sale de apărători și experți în drepturile omului. Premiul vine să recunoască eforturile orientate spre promovarea drepturilor omului, în special a egalității și non-discriminării, combaterea torturii și relelor tratamente, protecția dreptului la viaţă și securității personale. Premiul a recunoscut eforturile Promo-Lex de promovare a drepturilor omului prin litigare strategică în instanțele naționale şi internaționale; monitorizare şi raportare a aspectelor ce țin de drepturile omului; advocacy la nivel naţional și internaţional pentru politici ce respectă principiile dreptului omului, activități de instruire în domeniul drepturilor omului pentru diferite categorii de beneficiari, activități de sensibilizare în domeniul drepturilor omului.

„Noi încercăm prin identificarea cazurilor să fim de folos pentru un număr mai mare de oameni. Avem domeniile noastre prioritare și oferim consultații juridice gratuite, respectiv ne selectăm cazurile în vederea implicării acolo unde este nevoie ca avocații, apărătorii drepturilor omului să-și facă treaba”, a declarat Ion Manole, președintele Asociației Obștești Promo-Lex.

Premianții au fost selectați în urma unui concurs deschis, la care au fost depuse 41 candidaturi. Nominalizările au fost ulterior examinate de un Comitet de selecție din care fac parte reprezentanți ai echipei de țară a ONU. Printre criteriile utilizate în procesul de evaluare au fost creativitatea, perseverența, devotamentul și curajul demonstrat în promovarea drepturilor omului, precum și impactul acestor acțiuni asupra vieții oamenilor.

Tot la Gala ONU în domeniul drepturilor omului au fost premiați câștigătorii unui concurs de creație, desemnați prin vot public. Concursul a fost organizat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. În total, au fost expediate 55 lucrări.

Anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani a Declarației Universale a Drepturilor Omului, adoptată de ONU la 10 decembrie 1948. Declarația Universală – tradusă într-un număr record de 500 de limbi – este fundamentată pe principiul că „toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi”. Acest principiu rămâne relevant pentru toţi, în fiecare zi. În cinstea celei de-a 70-a aniversări a acestui document extrem de influent și pentru a împiedica erodarea principiilor sale vitale, îndemnăm oamenii de pretutindeni să pledeze pentru Drepturile Omului: www.standup4humanrights.org

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram