Oamenii legii în colaborare cu grănicerii din Polonia și Ucraina au destructurat o presupusă grupare infracțională care ar fi formată din cetățeni moldoveni, ucraineni și polonezi, specializată în contrafacerea și comercializarea tigaretelor. În urma operațiunii internaționale comune, 14 persoane au fost reținute, dintre care cinci moldoveni și nouă ucraineni.

Potrivit unui comunicat al PCCOCS, la 26 noiembrie curent, polițiștii au confiscat în localitatea Gierlachowo, Polonia o fabrică clandestină de producere a țigărilor, sute de mii de pachete de ţigări contrafăcute și tone de tutun care urma să fie procesat. În rezultatul perchezițiilor, forțele de ordine din Polonia, cu participarea reprezentanților din Moldova, au depistat și ridicat circa 13 tone de tutun, 13 milioane de țigarete, în valoare de peste două milioane de euro, materiale utilizate la împachetarea acestora (carton, peliculă etc), înscrisuri de ciornă unde era indicată perioada de producere și numărul de țigarete produse, precum și utilaj tehnic.

De asemenea, pe teritoriul respectiv au mai fost depistate două unități de transport (camioane) în care se aflau țigarete pregătite pentru a fi transportate către beneficiari.

Oamenii legii spun că au stabilit că, în activitatea infracțională ar fi implicați moldoveni, ucraineni și polonezi. Cetățenii Republicii Moldova ar fi avut rolul de a racola persoane pentru munca clandestină și facilitarea perfectării actelor cu ulterioara transportare a persoanelor în Polonia. Aici, persoanele racolate erau întâlnite de către făptuitori polonezi, care le deposedau de telefoanele mobile, făcând măsuri conspirative, pentru a nu fi cunoscut traseul și poziționarea fabricii clandestine.

Muncitorii activau în două schimburi a câte 12 ore. Astfel, pe parcursul a 24 de ore se produceau în jur de 2 milioane de țigarete, marca “super kings”, “lambert & buther”, “marlboro”, “prince”, “rothmans” și “excellence”.
La moment se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracțional și atragerea acestora la răspundere penală. Pentru infracțiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani.