Pe 7 decembrie curent au fost ridicate restricțiile pe ultimele trei focare de pestă porcină stabilite în localitățile Paicu și Zîrnești, mun. Cahul, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, precizând că astfel au fost închise toate focarele de PPA înregistrate la porcii domestici în republică.

Agenția menționează că vor fi acordate despăgubiri proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, despăgubiri care se estimează la cca 788 817 lei.

În prezent, continuă să fie monitorizate 14 focare de PPA la mistreți înregistrate anterior (anii 2017- 2018), care conform actelor normative în vigoare se monitorizează timp de 24 de luni. Acestea sunt localizate în raioanele Rezina, Orhei, Cimișlia, Cahul și Ștefan Vodă.

Însă cu toate aceste reușite, agenția spune că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de PPA, dar și a circulației virusul PPA în populațiile de mistreți. Totodată, ANSA precizează că de la deschiderea sezonului de vânătoare, din cei 106 de mistreți recoltați la partidele de vânătoare și supuși testărilor în scopul detecției virusului PPA, toți sunt negativi.

Reamintim că în republică, pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 37 focare, dintre care 27 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice și au fost nimiciți 578 de porci. Costurile generate de gestionarea focarelor de PPA este determinată de complexitatea focarului și sunt estimate în medie la peste un milion de lei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.