Membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se arată revoltați de decizia de astăzi a Curții Constituționale, prin care se constată incompatibilitatea președintelui țării Igor Dodon de a exercita această funcție, după ce acesta a refuzat să promulge câteva legi.

„Partidul Socialiștilor se opune categoric celei mai recente încălcări a Constituției Republicii Moldova de către regimul de guvernare. Curtea Constituțională de buzunar, care este o filială a Partidului Democrat, încalcă încă o dată în mod grav normele constituționale și subminează credibilitatea Legii fundamentale a țării, printr-o altă încercare de a vinde legislația în interesele politice foarte restrânse ale PDM. Astfel de legi scandaloase, cum ar fi limitarea spațiului mediatic și introducerea cenzurii, redenumirea marii sărbători Ziua Victoriei, transferarea proprietății de stat prin acorduri ascunse, fără discuții publice, este absolut inacceptabilă”, se spune într-un comunicat al PSRM.

Amintim că, astăzi, CCM a constat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii legislative – „omisiunea președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare” a mai multor legi și anume: transmiterea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA, celebrarea pe 9 mai a Zilei Europei, noul Cod al Audiovizualului și reforma Departamentului Trupelor de Carabinieri.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că, legile pe care le vor promulga fie Andrian Candu, președintele Legislativului, fie Pavel Filip, prim-ministrul, în cazul în care el va fi suspendat, vor fi anulate după viitoarele alegeri parlamentare.

Amintim că, este pentru a cincea oară când Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcția de președinte al țării, în ultimii doi ani de când a preluat această funcție.

La același subiect:

„E un joc ridicol…”. Opinie despre a V-a suspendare a lui Dodon și cele două scenarii pe care le poate aplica guvernarea