O grupare infracţională specializată în recrutarea, transportarea şi adăpostirea persoanelor, inclusiv minore, în scop de exploatare sexuală a fost destructurată de oamenii legii. În urma perchezițiilor din 6 decembrie curent, au fost depistate șase victime, două dintre care sunt minore, precum şi persoanele suspecte, care au fost reţinute. De asemenea, au fost depistate şi ridicate aparate artizanale pentru întrebuinţarea drogurilor.

Potrivit materialelor urmăririi penale, gruparea criminală, formată din persoane de gen masculin şi feminin, recrutau victime din familii social vulnerabile şi din zonele rurale, pe care, prin diferite metode, le constrângeau să presteze servicii sexuale, contra cost. În acest scop, suspecţii, închiriau apartamente în raza mun. Chişinău şi puneau la dispoziţia victimelor telefoane mobile, pentru a putea fi contactate de clienţi, iar în cazul în care apărea necesitatea de a se deplasa pe adresa indicată de client, suspecţii le conduceau cu maşinile lor. Anunţurile vizând prestarea serviciilor sexuale erau postate pe anumite site-uri de către suspecţi şi banii clienţilor la fel erau colectaţi de către aceştia.

În cazul în care, victimele traficului de fiinţe umane declarau că refuză să presteze servicii sexuale în folosul suspecţilor, acestea erau agresate fizic sau verbal, ameninţate cu răspândirea informaţiilor confidenţiale familiilor lor. Pentru a fi siguri că victimele nu vor fugi şi nu-i vor denunţa organelor de drept, suspecţii încuiau victimele în apartamentele închiriate, le impuneau să întrebuinţeze droguri de tip “sare”. Drogul respectiv aducea victimele la o stare în care nu simţeau necesitatea de a dormi mai mule zile consecutiv, pentru a putea deservi mai mulţi clienţi.

Pe acest fapt a fost iniţiată o cauză penală în baza art.165 alin.(2) lit.b), d) Cod Penal – Traficul de ființe umane săvârșite asupra a două sau mai multor persoane de două sau mai multe persoane. Totodată, în cadrul acţiunilor de urmărire penală, s-a constatat că o parte dintre victime sunt minore. Pe acesta fapt, a fost iniţiată o cauză penală şi în baza art.206 alin.(3) Cod Penal pentru “Trafic de copii”.

Actualmente, se întreprind acţiuni de urmărire penală, măsuri speciale de investigaţii şi investigaţii financiare paralele necesare stabilirii tuturor circumstanţelor cazului, acumulării probelor, stabilirii tuturor victimelor, precum şi a persoanelor implicate în această schemă ilegală, în vederea tragerii lor la răspundere penală.

Persoanele culpabile de „traficul de copii” riscă până la 20 de ani de închisoare.