Două gimnazii din Republica Moldova sunt beneficiare a două granturi în valoare totală de peste 100 de mii de dolari, din partea Guvernului Japoniei. Este vorba despre gimnaziul din satul Pelinia, raionul Drochia și Gimnaziului din satul Domulgeni, raionul Florești.

Banii sunt oferiți prin intermediul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Astfel, Gimnaziul din satul Pelinia va beneficia de un grant în valoare de 75 037 USD. Din aceste fonduri urmează să fie renovate acoperișul și fundamentul clădirii instituției. Cel de-al doilea grant, în sumă de 48 310 USD, va merge către Gimnaziul din satul Domulgeni și va contribui la renovarea cantinei și a bucătăriei instituției.

Contractele de acordare a asistenței financiare au fost semnate ieri, la Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC).

„Programul „Kusanone” a fost lansat în țara noastră în anul 2008. Pe parcursul a 10 ani de colaborare, sistemul educațional din Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului „Kusanone”, până în prezent fiind implementate o serie de proiecte în valoare totală de 523 532 USD, în cadrul mai multor instituţii de învățământ”, informează MECC.

Beneficiari ai proiectelor Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. Astfel, prin intermediul acestui program, în anul 2013, Biblioteca Naţională pentru Copii ,,Ion Creangă” a lansat Bibliobusul pentru Copii – prima bibliotecă mobilă din Republica Moldova, iar în 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia, precizează MECC.