/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

Două spitale din Moldova își vor cumpăra echipamente medicale noi, din bani oferiți de Guvernul Japoniei

11 decembrie 2018, ora 12:25

Două spitale din Republica Moldova își vor cumpăra echipamente medicale noi, din două granturi oferite de Guvernul Japoniei, în sumă de peste 140 de mii de dolari. Banii vor fi redirecționați Spitalului Raional Fălești și Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineț.

Astfel, pentru procurarea echipamentelor Spitalul Raional Fălești, a primit asistență în sumă 83.279 de dolari, iar Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineț în valoare de 60.504 de dolari.

Centrul Perinatal din Edineț va fi dotat cu scaner ultrasonor obstetrical cu funcție Doppler, ventilator pulmonar neonatal/pediatric, monitor neonatal pentru funcții vitale, aspirator, cântar electronic neonatal, lămpi pentru fototerapie, pătucuri pentru nou născuți, incubator neonatal, pulsoximetru portative neonatal, iar Spitalul din Fălești, cu sistem videoendoscopic și ultrasonograf, astfel încât capacitatea instituțiilor de a oferi asistență medicală calitativă și eficientă pacienților va crește și îmbunătăți.

„Guvernul Japoniei este partenerul de încredere al Republicii Moldova în modernizarea serviciilor medicale. Cei 10 ani de colaborare au adus beneficii multiple și au demonstrat că un parteneriat înseamnă încredere reciprocă, respectare a principiilor și îndeplinire a angajamentelor. Datorită programului Kusanone, în multe din instituțiile medicale din țară avem echipamente moderne, care contribuie semnificativ la calitatea actului medical și la salvarea vieților pacienților”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

La rândul său, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei a evaluat proiectele înaintate spre finațare, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE” pentru anul 2018, iar instituțiile selectate au argumentat necesitatea dezvoltării infrastructurii instituțiilor medicale, care ar contribui la fortificarea capacităţilor acestora.

Suntem recunoscători pentru faptul că a fost acceptată propunerea noastră de proiect, astfel încât calitatea actului medical se va îmbunătăți considerabil, iar siguranța nou-născuților și a mămicilor va spori”, a spus în acest context directorul Spitalului Raional Edineț, Anatolie Guțu.

„Anul acesta au fost acceptate patru cereri de aplicare la programul Kusanone, următoarele două aplicații transmise, vor avea un răspuns în februarie-martie 2019. Totodată, menționăm că sectorul Sănătăţii din Republica Moldova beneficiază de asistenţă din cadrul Programului „Kusanone” din anul 2008, până la moment fiind implementate 37 proiecte în sumă totală de 3.202.027 dolari USD, acestea contribuind la fortificarea capacităţilor instituţiilor în cauză, prin achiziţionarea echipamentului medical necesar”, menționează reprezentanții Ministerului Sănătății într-un comunicat.

Tot în cadrul aceluiași program, două gimnazii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de peste 100 de mii de lei, pentru diverse lucrări de reparație. Este vorba despre gimnaziul din satul Pelinia, raionul Drochia și Gimnaziului din satul Domulgeni, raionul Florești.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram