Luni seara la mănăstirea „Adormirii Maicii Domnului” din satul Japca a avut loc un incendiu. Potrivit IGSU, la fața locului au fost îndreptate trei autospeciale de intervenție. Pompierii au stabilit că o construcție auxiliară cu suprafața de 350 m2 destinată pentru chilii a fost cuprinsă de flăcări, iar în interiorul încăperii se aflau slujitorii bisericești. În cel mai scurt timp pompierii au evacuat din încăpere 9 persoane dintre care două cu dizabilități locomotorii. Focarul a fost lichidat către orele 20:44 minute.

În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit. Focul a distrus tavanul și bunurile materiale dintr-o odaie cu suprafața de nouă metri pătrați și a afectat două chilii vecine. Potrivit IGSU, incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor antiincendiare la exploatarea sobei. Cauza, circumstanțele și prejudiciul material urmează a fi stabilite ulterior.

Pompierii atenționează populația despre riscurile utilizării surselor defecte de încălzire. Pentru a evita cazurile tragice se recomandă verificarea sobelor, dar și a canalelor de evacuare a fumului.

Potrivit datelor IGSU, pe parcursul anului 2018 în Republica Moldova s-au produs 1547 incendii în urma cărora și-au pierdut viața 103 persoane.