Maia Sandu și Andrei Năstase susțin că Guvernul de la București și „prietenii fideli ai Rusiei” de la Budapesta refuză să recunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, astfel, potrivit lor, fiind de partea lui Plahotniuc în detrimentul cetățenilor. Declarația lui Sandu și Năstase a fost făcută în contextul anunțului unor deputați europeni că România blochează adoptarea unui document UE critic la adresa Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al partidului Democrat nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție.

După girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei pro-ruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele pro-europene și pro-românești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău”, se arată într-o declarație comună a președinților PAS și Platforma DA.

Proiectul documentului care ar fi fost blocat prevede că „angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza Acordului de Asociere UE-RM, iar evenimentele din Republica Moldova din acest an, „inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului”, au „provocat îngrijorări semnificative” cu privire la respectarea acestui angajament de către partea moldovenească. Potrivit documentului, miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare anunțate pentru februarie 2019 „să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător”. Proiectul de text exprimă îngrijorare cu privire la „numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni și intimidări” în adresa opoziției, a presei libere și a societății civile în ansamblu. Proiectul Concluziilor Consiliului Afaceri Externe al UE mai cere autorităților din Republica Moldova să asigure tuturor candidaților acces la mass-media și șanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chișinăului să asigure existența „unui număr corespunzător de secții de votare” atât în țară, cât și în străinătate.

Liderii PAS și Platforma DA susțin că au o nedumerire și nu înțeleg care dintre prevederile de mai sus, în opinia domnului Meleșcanu, nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Amintim că despre faptul că România a blocat adoptarea de către miniştrii de externe ai Uniunii Europene a recentelor concluzii ale Consiliului Afaceri Externe al UE critice la adresa Republicii Moldova, au declarat diplomaţi europeni pentru Radio Europa Liberă. Detalii AICI.