/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Experiment la Parlament. Trei „profesori” și o „bucătăreasă” au venit la Parlament să-și vândă ustensilele pe care le folosesc în munca de zi cu zi

11 decembrie 2018, ora 17:48

„Sun profesor de educație fizică și mereu am fost convins că într-un corp sănătos este o minte sănătoasă. Da cum putem vorbi despre sănătate dacă nu ne alimentăm corect”

„Sunt profesoară de clasele primare. Am trei mii de lei salariul. 45 de lei pentru verificarea caietelor și 600 de lei pentru diriginție”.

„Și nu era să vin aici până nu vedeam azi dimineață aceste facturi. 2500 de lei. Eu nu am două mii de lei salariul.
Vreu poate vreun deputat a veni și a cumpăra un polinic”.

Astfel, cei patru actori, deghizați în profesori și o bucătăreasă, au încercat să convingă deputații care veneau la ședință să le procure ustensilele pe care le folosesc zi de zi în munca lor.

„Domnule deputat, cumpărați un instrument de suflet, e bun. E taman pentru șeful dvs. Sunt profesor de educația fizică și aș vrea să mă ajutați să cumpărați niște inventar sportiv. Nu, multumesc”

„Eu am fost o singură zi la grădiniță și am fugit. Ai fugit? Că erai rău. Cumpărați domnule Diacov un acordeom. O să aveți nevoie de el. O minge, o paletă? Cumpărați un polonic de la mine că am auzit că deputații mănâncă cu lingură mare. Și la flaut cântă”

Chiar dacă au fost insistenți, niciunul dintre profesorii actori nu a reușit să vândă ceva. Mai mult, pe unii aleși ai poporului s-au supărat chiar.

„Cumpărați vă rog polonicul ista. Niște cărți, poate un abecedar. Mă iertați, nu pot să cumpăr nimic. Eu pot să mă implic în soluționarea problemei. Nu- i normal așa să filmați. E normal. Dar așa de trăit e normal?”

„De la universitate, da? Eu am sponsorizat competiții, am dat o bursă. Da, dar eu nu sunt la competiții. Dar nu doriți să cumpărați, o halteră, o coardă? Lăsați un telefon și am să cumpăr. Cum să las telefon?”

Nu au avut mari așteptări de la deputați, au doar să testeze reacția lor vizavi de anumite situații și probleme, a menționat regizoarea filmulețului.

Am încercat să ajungem acolo, față în față cu deputații. Să vedem ce zic ei, cum reacționează, ce planuri au și cum au de gând să rezolve problema”, Vioroca Tataru, regizor.

De altfel, și reacția deputaților a fost una neserioasă.

Nimeni nu a avut cumva o abordare prea serioasă decât o consilieră a unui deputat s-a apropiat și a îmbrățișat- o pe doamna Eugenia și i-a spus că nu va cumpăra nimic, dar am să vă dau niște bani”, Viorica Tataru, regizor.

Experimentul a fost realizat de Ziarul de Garda în colaborare cu un studio de producție video și câțiva actori. Potrivit datelor, salariul unui deputat începe de la 9500 de lei, în timp ce un profesor primește de la 3550 de lei. Anual, din sistem pleacă circa 700 de cadre didactice și științifice. Iar, în prezent, în sistemul de învățământ din R. Moldova se atestă o lipsă de peste 2 000 de cadre didactice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram