Deși în ședința parlamentului din 30 noiembrie, Andrian Candu a anunțat despre o eventuală demitere a șefului statului înainte de sărbători, astăzi Președintele Parlamentului spune că procedura este una complexă și din moment ce nu poate fi dusă la bun sfârșit nu are rost de început.

Candu spus că direcția juridică a Parlamentului a pregătit săptămâna trecută o notă informativă cu toate procedurile care există și ce înseamnă în complexitatea sa procedura de demitere a Președintelui. „Să nu uităm că noi ne apropiem de un proces electoral – alegerile parlamentare, iar procedura de demitere a președintelui presupune organizarea unui referendum național, ceea ce nu poate fi organizat în cadrul alegerilor parlamentare și a procedurilor electorale. Să nu uităm că noi din data de 25 decembrie până pe 24 ianuarie este perioada pre-electorală legală, iar din 24/25 ianuarie până în 24 februarie este deja compania electorală nemijlocită pentru alegerile parlamentare. În toată această perioadă, juridic, nu cred că noi putem organiza un referendum pentru demisia președintelui. Deoarece demisia președintelui presupune două elemente: vot în parlament și referendum național. Votul în parlament să zicem că noi am putea să-l facem, dar cum rămâne cu cea de a doua procedură, dacă noi nu le putem duce pe ambele la bun sfârșit, întrebarea este de ce să începem acum ”, a declarat Candu.

Amintim că, anterior președintele Parlamentului a spus că motiv pentru demiterea șefului statului este încălcarea Constituției pentru că nu a promulgat cinci legi care au fost revotate de Parlament.