/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Fost comunist, actual democrat. Cine este Artur Reșetnicov, numit judecător la Curtea Constituțională

missing
12 decembrie 2018, ora 15:52

În 2010 Reșetnicov ar fi fost răpit, sechestrat şi torturat, potrivit lui, de către persoane necunoscute. Atunci, Reșetnicov a declarat pentru presă: „Am fost răpit în centrul orașului, bătut, urcat în mașina și legat cu cătușe, dus într-o direcție necunoscută, într-o clădire. M-au torturat și au înscenat împușcarea în ceafă ca să mă convingă să dau informații compromițătoare despre Vladimir Voronin. M-au lăsat în stradă cu mâinile și ochii legați”. Deși atunci MAI a deschis un dosar de urmărire penală în cazul presupusului atac asupra lui Artur Reşetnicov, acesta nu a avut finalitate.

În perioada 2007-2009, Reșetnicov a fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova numit printr-o hotărâre a Parlamentului din 1 noiembrie 2007. Pe 25 septembrie 2009, acesta a fost eliberat din funcție printr-o decizie a Parlamentului. El a fost acuzat că a dat indicaţia de a fi nimicite informaţiile operative despre evenimentele din 7 aprilie 2009.

Presa a mai scris că Reşetnicov ar fi chiar unul dintre nepoţii de gradul doi ai lui Vladimir Voronin. De asemenea, mass-media a mai scris că acesta ar avea relaţii strânse cu Moscova, motiv pentru care a fost propulsat în funcţia de şef al SIS la vârsta de numai 32 de ani. Colonelul Valentin Dediu, vice-director SIS, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că în perioada în care Artur Reşetnicov a fost directorul serviciilor secrete moldovenşti, instituţia a fost supusă unei campanii de triere a lucrătorilor. „În aceşti ani, mai mulţi ofiţeri, buni profesionişti, au fost înlăturaţi din funcţii şi înlocuiţi de persoane loiale conducerii comuniste”.

Precizăm că, Reșetnicov s-a născut pe data de 11 noiembrie 1975, în oraşul Ocniţa. Este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. În perioada 1997-2001 a fost lector universitar, activând în paralel şi în calitate de avocat.

În 2001 a fost angajat în Aparatul Preşedintelului Republicii Moldova, exercitând funcţiile de şef al Direcţiei generale, consilier pe probleme juridice, şef al Direcţiei drept şi relaţii publice.

În 2008, a fost decorat de şeful statului cu ordinul „Credinţă Patriei”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram