În premieră pentru Republica Moldova a fost în transmisiune live o lecție eTwinning online cu participarea elevilor din Republica Moldova și România, membri ai comunității eTwinning Plus Moldova și participanți la proiectele comune ale portalului etwinning.net. Protagoniști au fost elevii clasei a VI-a al gimnaziului „Alexandru ce Bun” din s. Slobozia, r-ul Ștefan Vodă îndrumați de către profesoarele Iulia Berdos și Svetlana Boubătrîn în colaborare cu profesoara Didina Botgros și elevii clasei a V-a din gimnaziul Sf. Varvara, com. Aninoasa, jud. Hunedoara.

Tema lecției, care a fost stabilită de comun acord între profesoare, a fost dedicată Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, iar elevii din ambele țări au făcut jocuri interactive, au cântat și au discutat despre importanța și respectarea drepturilor omului – totul în regim live și online datorită platformei eTwinning.

„Acest tip de lecții este unul inovativ pentru țara noastră și, totodată interesant și educativ pentru elevii noștri care așteaptă cu sufletul la gură lecțiile online cu colegii lor din alte țări. Suntem convinși că vom deveni un exemplu pentru alți profesori iar șirul transmisiunilor live vor continua pentru a inspira o țară întreagă cu metodele eTwinning de a preda”, a declarat Iulia Berdos.

Iar Svetlana Boubătrîn ne-a enumerat etapele de pregătire a unei astfel de lecții, care „implică seri de pregătire, schimb de mesaje și idei. Mai întâi am coordonat tema între noi, apoi am propus-o dnei Didina Botgros iar dânsa a acceptat din prima iar apoi am coordonat scenariul lecției. Totodată am avut grijă ca acțiunile și răspunsurile elevilor să nu devină regizate iar ei să se simtă în largul lor la aceste lecții”.

Scopul lecțiilor online eTwinning, este acela de a facilita comunicarea şi colaborarea între şcoli din ţările membre ale Uniunii Europene, implicând cadrele didactice şi elevii în activităţi noi de învăţare: crearea de diverse produse educaţionale care implică utilizarea noilor tehnologii şi în elaborarea cărora colaborează cu echipe din alte ţări. Pe termen lung, se urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor de utilizare a noilor tehnologii (atât în cazul cadrelor didactice cât şi în cazul elevilor), îmbunătăţirea comunicării în limbi străine, cunoaşterea şi dialogul intercultural.

eTwinning promovează colaborarea şcolară în Europa prin intermediul tehnologiilor informaționale și comunicării, oferind asistenţă, instrumente de lucru şi servicii şcolilor din proiect. Portalul eTwinning este disponibil în 25 de limbi (www.etwinning.net), fiind punctul central de întâlnire şi de lucru a circa 554 000 de membri, care realizează peste 62 000 proiecte în 200 000 de școli din Europa.

Peste 300 de profesori din Moldova care reprezintă 150 de școli, sunt parte a acestui proiect grandios.

Proiectul eTwinning Plus este parte a Programului Erasmus+ finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este cofinanțat în Republica Moldova din resursele acordate de Guvernul Suediei. Ministerul Educației al Republicii Moldova a desemnat Fundația Est-Europeană în calitate de Agenție Națională de Suport pentru a implementa proiectul eTwinning Plus în R. Moldova.