/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Maxim Lebedinschi: Motivele care au stat la baza suspendării președintelui trebuiau lichidate prin negocieri

missing
12 decembrie 2018, ora 08:49

„Toate aceste situații urmau a fi lichidate prin negocieri, așa se face. Așa este firesc și normal. Toate problemele legate de stat și interesul statului urmează să fie luate prin decizii politice, negocieri și printr-o balansare echilibrată”, a declarat Maxim Lebedinschi.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, Curtea Constituțională ar trebui să balanseze în afara politicului și să ofere un echilibru între instituțiile statului și în societate.

Purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, se întreabă câte cazuri în lume sunt când un președinte încalcă Constituția? „În contextul în care Parlamentul sau majoritatea parlamentară și-a asumat actul guvernării în Republica Moldova, ea trebuie să fie sigură că culege roadele acelei guvernări. Deci, trebuie să fie sigură că persoana pe care o numește sau actul normativ pe care îl promovează va aduce efecte pozitive societății ca să poată da un răspuns la sfârșit”, este de părere Vitalie Gamurari.

Purtătorul de cuvânt al PDM numește suspendarea lui Igor Dodon drept act de depășire a situației, în contextul în care președintele nu și-a îndeplinit obligațiunile. Potrivit lui, acesta este un vacuum juridic pentru care Curtea Constituțională a găsit soluție.

Luni, 10 decembrie, președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție, pentru a cincea oară. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată de către Curtea Constituțională, ca urmare a unei sesizări înaintate de către președintele Parlamentului, Andrian Candu și deputatul PDM Sergiu Sîrbu. Autorii sesizării au solicitat interimatul funcției de președinte pentru a fi promulgate cinci legi, printre care Codul serviciilor media audiovizuale, legea prin care terenul fostului Stadion Republican este transmis Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru edificarea noului sediu al misiunii diplomatice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram