/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv, tablou devastator, arme chimice, iar Rusia amenință Franța! Zelenski: Putin e un nazist

Către finele anului 2018, peste 250 de jurnalişti continuă să se afle după gratii. 3 țări în care sunt deținuți cei mai mulți dintre ei

missing
13 decembrie 2018, ora 12:40

Peste jumătate dintre cei 251 de jurnalişti aflaţi în arest la data de 1 decembrie 2018, sunt în Turcia, China şi Egipt, unde autorităţile acuză presa de activităţi antiguvernamentale. Aceste statistici se mențin deja al treilea an consecutiv.

Elana Beiser, autoarea raportului a declarat că acest lucru „pare să fie un nou trend şi o nouă normalitate”.

Totuşi, numărul total de jurnalişti arestaţi a scăzut anul acesta cu 8%, faţă de recordul de anul trecut, când erau 272 de jurnaliști în arest, în aceeași perioadă.

Cei mai mulţi ziarişti reţinuţi pentru activităţi împotriva statului sunt în Turcia – cel puţin 68, potrivit raportului. În Egipt, cel puţin 25 de ziarişti se află în această situaţie.

În acelaşi timp, numărul ziariştilor închişi pentru distribuirea de „ştiri false” a crescut la 28, de la 21, în anul 2017 şi nouă, în 2016.

Raportul CPJ, organizaţie nonprofit cu sediul în SUA, îl critică totodată pe preşedintele american Donald Trump pentru obiceiul său de a califica presa defavorabilă drept „fake news”, termen preluat şi de liderii unor ţări ca Filipine şi Turcia.

Printre jurnaliștii condamnați se numără doi reporteri Reuters, Wa Lone și Kyaw Soe Oo din Myanmar, care se află după gratii de un an de zile, și jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, care a fost omorât în consulatul saudit din Istanbul, cu două luni în urmă.

Potrivit raportului CPJ, Turcia rămâne a fi țara în care au fost comise cele mai mari încălcări împotriva libertății presei, cu cel puin 68 de jurnaliști întemnițați și acuzați de atacuri împotriva statului, informează Reuters.

Raportul nu i-a luat în calcul pe jurnaliştii dispăruţi sau luaţi ostatici de alte entităţi, în afara statelor, dar potrivit CPJ, alți zeci de reporteri sunt daţi dispăruţi sau au fost răpiţi în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram