Cei doi administratori de firme din Republica Moldova, care sunt suspectați din luna octombrie a acestui an că au tras pe sfoară un om de afaceri străin, au fost trimiși în judecată. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat cauza în instanță. Astfel, cei doi bănuiți vor răspunde în fața magistraților pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și trafic de influență, care au cauzat daune considerabile intereselor unei persoane juridice.

Conform procurorilor, învinuiții au pus la cale o schemă, prin care urmăreau deposedarea unui businessman străin de o sumă de bani ce depășește suma de 66 milioane lei. Astfel, cei doi antreprenori, dintre care unul era și administrator al afacerii străinului, au încheiat un contract fictiv, antedatându-l cu anul 2006, neînregistrat în evidența contabilă, prin care o parte își asuma efectuarea unui studiu privind potențialul pieței Republicii Moldova și elaborarea propunerilor de înregistrare a produselor farmaceutice la Agenția Medicamentului, iar costul serviciilor prestate s-a fixat la suma de 2 270 659,58 dolari SUA (ceea ce constituie 45 371 184,40 lei).

Ulterior, folosindu-se de faptul că unul din învinuiți deține simultan funcția de administrator la firma care și-a asumat efectuarea serviciilor menționate și gestionează o companie farmaceutică internațională, cei doi au încheiat un contract de preluare a datoriei (2 270 659,58 dolari SUA), prin care noul debitor devenea compania străină.

În rezultatul încheierii acestor două acte juridice, administratorul firmei contractante, în scopul ducerii la bun sfârșit a schemei de înșelăciune și însușire a banilor străini, s-a adresat în instanța de judecată în calitate de reclamant, cu o cerere de încasare a pretinsei datorii în sumă de 45 3711 84,40 lei, penalitatea în mărime de 16 333 626,38 lei, dobânda de întârziere de 4 094 594 lei, taxa de stat în mărime de 50 000 lei și cheltuielile pentru asistență juridică în mărime de 200 000 lei, astfel solicitând în total încasarea sumei de 66 049 404,78 lei de la compania străină.

Apoi, cei doi autori ai schemei au încheiat o tranzacție de împăcare, semnată de ambii, ceea ce înseamnă recunoașterea datoriei indicate. Drept urmare, instanța de judecată, fiind indusă în eroare, a emis o încheiere prin care a admis cererea și a confirmat tranzacția de împăcare, dispunând astfel încasarea din contul companiei internaționale a sumei contestate.

În consecința acțiunilor celor doi suspecți, a fost blocat contul bancar al companiei străine şi extrasă suma de 4 147 951,84 lei, în baza unui act executoriu. Drept consecință, a fost sistată activitatea companiei, fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Administratorii de firme au fost puși sub învinuire după denunțul proprietarului companiei prejudiciate. ei au fost plasați în arest preventiv și li s-a aplicat sechestru pe mijloacele financiare sustrase.