Noile reguli în domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi vor intrat în vigoare peste o lună. Potrivit modificărilor la Codul contravențional și la Codul transporturilor rutiere, publicate astăzi în Monitorul Oficial, legiuitorul impune reguli mai stricte pentru taximetriștii, care încalcă prevederile legale.

Pentru echiparea necorespunzătoare a autovehiculului, și în special pentru lipsa taximetrului, se va impune nu doar o amendă de 15 mii de lei, ci se vor retrage plăcuțele de înmatriculare ale automobilului pe un termen de 6 luni.

Până la efectuarea acestor modificări, proprietarul taxiului, achita amenda, care în primele 72 de ore se poate plăti în jumătate, și primea înapoi plăcuțele de înmatriculare.

Acum, noile prevederi din cele două coduri presupun eliberarea plăcuțelor de înmatriculare pentru mașinile de taxi, doar după ce acestea sunt dotate în corespundere cu legea. Până acum mașina se înmatricula, după care conducătorul se obliga să o doteze cu toate cele necesare, inclusiv taximetru, lucru care nu se făcea în multe cazuri.

Potrivit Serviciului Fiscal Principal de Stat, practicarea ilicită a serviciilor de taxi prejudiciază statul cu 3 milioane de lei lunar.

În 2018 statul a venit cu un nou sistem de impozitare, mai blând, prin care taximetriștii care au un salariu ce nu depășește 10 mii de lei plătesc un impozit pe venit fix, de 500 de lei lunar. Iar asigurarea medicală şi cea socială constituie a 12-a parte din rata anuală.

Chiar și așa unii șoferi continuă să presteze servicii ilicite de taxi. Subiectul a ajuns în vizorul Consiliului Economic, după ce mai multe companii au solicitat căutarea unor soluții care săi aducă în albia legii pe cei care încalcă regulile creând o concurență neloială pe piață.

În urma mai multor dezbateri, Secretariatul Consiliului Economic a recomandat măsuri care să impună taximetriștii nedisciplinați să respecte legea.

Modificările mai prevăd printre altele, transferarea termenului potrivit căruia toate vehiculele rutiere implicate în transporturi rutiere în trafic naţional trebuie să fie dotate cu limitatoare de viteză. Această prevedere va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022 și nu din 1 ianuarie 2019.

Potrivit datelor oficiale pe teritoriul Republicii Moldova, în regim de taxi, atât legal cât şi ilicit, activează de la 5 la 7 mii de automobile.