/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Curtea de Apel Bucureşti respinge cererea Turciei de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya

missing
14 decembrie 2018, ora 14:31

Instanţa a respins cererea pe motiv că nu sunt întrunite condiţiile pentru extrădarea lui Kamil Demirkaya.

Procurorul de şedinţă a explicat că Demirkaya este urmărit în Turcia în baza unui mandat de arestare emis în 2017, sub acuzaţia că ar fi membru al unei grupări teroriste înarmate, însă a precizat că acesta nu este urmărit prin intermediul Interpol.

“Constatăm faptul că cetăţeanul turc Kamil Demirkaya a intrat în România în anul 2018 şi are prelungit dreptul de şedere până în noiembrie 2019. Din adresa emisă de IGPR, a rezultat că cetăţeanul turc nu este urmărit prin Interpol, deoarece secretariatul general Interpol a interzis folosirea instituţiei în legătură cu orice problemă legată de lovitura de stat din anul 2016 din Turcia, deoarece Interpol nu poate interveni în probleme cu caracter militar, religios sau ideologic. Examinând conţinutul cererii de extrădare şi documentele anexate, se constată că se solicită extrădarea pentru motive ideologice sau politice, ce contravin regulilor din convenţia de extrădare, fiind incident motivul de respingere a extrădării. Solicităm respingerea cererii formulată de Turcia”, a declarat procurorul în sala de judecată.

Avocatul jurnalistului a explicat că în acest caz nu sunt îndeplinite condiţiile de extrădare, iar Kamil Demirkaya riscă să fie condamnat în Turcia pentru convingerile sale politice.

“Republica Turcia consideră că ziaristul Kamil Demirkaya este membru al organizaţiei teroriste înarmate FETO. În 2015, ar fi luat legătura cu membrii organizaţiei FETO. Este considerat un fugar şi s-a emis un mandat de arestare. Dacă va fi extrădat în Turcia, riscă între 5 şi 10 ani închisoare. Singura vină care i se poate reţine este faptul că nu l-a susţinut pe preşedintele Erdogan. Riscă închisoarea şi rele tratamente în Turcia”, a spus avocatul.

“Sunt o persoană de 58 de ani. Toată viaţa m-am ocupat să învăţ alte persoane să aibă cultură. Cu toată sinceritatea vă spun că eu nu am omorât în viaţa mea nici măcar un purice. Nu sunt terorist. Nu am fost şi nu voi fi vreodată. Am încredere în Justiţia din România. Dacă voi fi trimis în Turcia, voi fi închis şi torturat”, a spus Kamil Demirkaya, în ultimul cuvânt în faţa instanţei.

Vineri, în sala de judecată au fost audiaţi doi jurnalişti colegi cu Kamil Demirkaya la publicaţia “Zaman”.

“În Turcia sunt mulţi jurnalişti în detenţie. Este vorba de peste 170 de jurnalişti care sunt şi astăzi închişi, iar mulţi mi-au fost colegi la publicaţiile pentru care am lucrat. Persoanele deţinute sunt supuse unui tratament rău. Îl cunosc pe directorul postului de televiziune TRT. A fost închis şi apoi condamnat la 9 ani închisoare. Un alt director de la o publicaţie s-a aflat într-o situaţie asemănătoare. A fost dus în faţa instanţei şi nu putea să meargă singur. Zaman este ziarul cu cel mai mare tiraj din Turcia, dar a fost închis, iar măsuri asemănătoare au fost luate şi împotriva altor redacţii. Există rapoarte întocmite de instituţii internaţionale şi ONG-uri în sensul că în Turcia există tortură, iar Justiţia nu funcţionează”, a declarat primul ziarist cu lacrimi în ochi.

“Problemele au apărut în Turcia în anul 2013 şi s-au acutizat cu fiecare an care a trecut. În vara anului 2016, clădirea centrală a ziarului ‘Zaman’ din Istanbul a fost confiscată de partidul condus de Erdogan. Sub aceste presiuni, foarte multe persoane au plecat în Europa ori s-au ascuns în Turcia, însă cei mai mulţi au fost arestaţi. Peste 300 de ziarişti sunt daţi în urmărire, iar peste 180 sunt arestaţi la acest moment în Turcia. Foarte mulţi dintre aceştia sunt ziarişti de la ‘Zaman’. Cei care au plecat în Europa încearcă să supravieţuiască într-o lume pe care nu o cunosc. Ca ziarişti, noi nu am avut nicio legătură sau contact cu ceea ce înseamnă terorismul. Am încredere în democraţia şi legea din România”, a susţinut şi cel de-al doilea jurnalist.

Săptămâna trecută, Kamil Demirkaya a fost audiat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pe numele lui fiind emisă de către autorităţile turce o cerere de extrădare.

Demirkaya a anunţat atunci că a cerut azil politic în România şi a susţinut că acuzaţiile care i se aduc de către autorităţile turce i se par “caraghioase”. El a explicat că, oficial, autorităţile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon o aplicaţie (bylock), folosită de susţinătorii predicatorului Fethullah Gulen.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram