/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ PAS a sesizat Procuratura despre „pomenile electorale” ale PD. Reacția democraților: „E o greșeală tehnică”

missing
14 decembrie 2018, ora 11:36

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus astăzi două sesizări la Procuratura Anticorupție (PA), prin care cere ca oamenii legii să investigheze cazurile în care cei de la Partidul Democrat (PD) oferă „pomeni electorale” alegătorilor.

Mai exact, sesizările fac referire la infracțiunile prevăzute la art.1811 din Codul penal al Republicii Moldova și anume coruperea alegătorilor, adică oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale ori în cadrul referendumului, infracțiune care se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare.

„Totul a pornit de la publicarea la 12 decembrie a.c., în jurul orei 14.00, pe pagina de Facebook a Partidului Democrat din sectorul Botanica, municipiul Chișinău (PDM Botanica), a unui anunț de unde în mod cert rezultă oferirea de către organizația respectivă a unor ”pomeni electorale”. Anunțul era însoțit de patru poze în care apar mai multe produse alimentare, dar și persoane care fie au oferit, fie au recepționat respectivele produse alimentare”, se menționează într-un comunicat al PAS.

Astfel, în prima sesizare se cere investigarea implicării în acest caz a președintelui organizației de sector Botanica a Partidului Democrat, deputat în Parlament, Alexandr Bannicov: „În calitatea sa de conducător al organizației, este puțin probabil să nu fi coordonat sau, cel puțin, să nu fi fost cunoscut despre comiterea de către membrii organizației sale a infracțiunii penale”, se menționează în comunicat.

În cea de-a doua sesizare, adresată Inspectoratului General al Poliției, se solicită tragerea la răspundere penală a persoanelor care au comis nemijlocit infracțiunea de corupere a alegătorilor.

„Calificăm ca fiind total ipocrită poziția Partidului Democrat, care, pe de o parte, ne învinuiește de încălcarea legislației electorale pentru distribuirea unor pliante informative, iar, pe de altă parte, împarte pomeni electorale comițând prin aceasta infracțiuni penale. De asemenea, este de neînțeles cum acest partid politic are tupeul să propună altor concurenți electorali, inclusiv PAS-ului și Platformei DA, semnarea unor coduri de etică și conduită prin care toți să se angajeze să ducă o campanie electorală curată și în conformitate cu legea”, mai spun cei de la PAS.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, spune că nu știe despre o asemenea postare pe Facebook și spune că, chiar dacă aceasta ar fi fost, ea putea fi doar o greșeală tehnică: „Eu nu am văzut fotografiile în cauză, dacă și au fost, cel mai probabil, că este o greșeală tehnică, fiindcă anume noi am fost cei care am vorbit de fiecare dată despre faptul ca toată campania să fie transparentă. De aceea ar fi fost destul de straniu să fie din partea PD o asemenea acțiune (…). Ce ține de adresarea făcută instituțiilor statului, organele în cauză sunt competente să se expună, în urma examinării situației, iar orice comentariu din partea mea ar putea fi ulterior interpretată ca o încercare implicare în activitatea acestor structuri”, a spus Vitalie Gamurari, contactat de TV8.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram