/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Unii vin, alții pleacă. Ce spun deputații despre proaspetele numiri în funcție

14 decembrie 2018, ora 20:18

„Jur să îndeplinesc cinstit și conștiincios obligațiile de judecător al Curții Constituționale, să apăr orânduirea constituțională a Republicii Moldova, să mă supun în executare funcției numai și numai Constituției. – Doamna Apolschii, primiți felicitările noastre!”

Pace, liniște să avem, și să lucrăm toți, oriunde am fi, pentru binele țării noastre, eu vă mulțumesc”, Raisa Apolschi, judecătoare la Curtea Constituțională.

Deputata PD, Raisa Apolschii, completează lista judecătorilor la Curtea Constituțională, la propunerea Parlamentului. Aceasta îi va lua locul lui Victor Popa, despre care s-a aflat astăzi că și-a dat demisia din propria inițiativă. Pentru TV8.md, el a precizat că a plecat din motive de sănătate. Apolschii îndeplinea funcția de președintă a comisiei juridice a Parlamentului și este deputată din 2010 în cadrul Partidului Democrat. Presa a scris că ea ar fi nașa de cununie a lui Vlad Plahotniuc. Tot astăzi și-au depus jurământul de judecători constituționali și fostul procuror-general, Corneliu Gurin, numit de CSM și deputatul PD, Artur Reșetnicov, înaintat în funcție de Guvern.

„– Vă dorim succese, realizări frumoase și bineînțeles primiți felicitările noastre, a plenului Parlamentului. -Mulțumesc! Eu la fel vă doresc la toți succese!”

Numirile au continuat cu noii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Când a venit rândul deputatului PD, Cornelui Mihalache, acesta și-a citit jurământul cu un surâs.

Jur să respect Constituția și legile Republicii Moldova, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Să nu fac declarații politice pe parcursul validității mandatului. Merci pentru susținere. Realizări frumoase să aveți și felicitări!”, Corneliu Mihalache, proaspăt membru CCA.

Tot astăzi, și-au depus jurământul în fața Parlamentului noul vicepreședinte al Curții de Conturi, Viorel Chetraru, și noul director adjunct al Centrului Național Anticorupție, Victor Lașcov. De asemenea, Parlamentul a aprobat demisia deputatului PD, Marcel Răducan, care a fost numit în urmă cu 2 săptămâni în fruntea Consiliului Concurenței. O altă noutate a ședinței de astăzi este Tudor Copaci, de la ANRE, alături de alți 2 directori adjuncți, și-au dat demisia. Acesta a declarat pentru TV8.md că decizia îi aparține, fără a oferi mai multe detalii.

Decizie personală, legată de planurile mele pe viitor. – Puteți să ne dezvăluiți care sunt? – Nu, nu.”, Tudor Copaci, ex-director ANRE.

Și unii deputați s-au expus asupra plecărilor, dar și asupra noilor numiri.

Acolo poate să apară oricine, dacă decizia o ia PD-ul. Acum toți merg pe criterii politice, din păcate”, Mihai Ghimpu, deputat PL.

Ne este clar că Partidului Democrat îi este foarte frică să piardă alegerile. „Arde curu” nu este expresia noastră, dar așa este”, Elena Bodnarenco, deputat PCRM.

Dar întrebarea este destul de pertinentă – de ce acum? Pur și simplu democrații știu că în viitorul Parlament nu vor mai avea majoritatea și nu vor putea să se onoreze cu obligațiunile față de acești trădători, persoane care i-au servit”, Tudor Deliu, deputat PLDM.

Opoziția întotdeauna are declarații foarte deocheate și care au o tentă pur politică. Nu văd nimic ieșit din comun. Până la urmă este decizia fie a Parlamentului, fie a organelor care desemnează aceste candidaturi și este responsabilitate acelor organe. Dar de ce unul sau altul, deja ține de alte aspecte”, Sergiu Sârbu, deputat PD.

„După mine, persoanele care au fost numite au și experiență, nu este vorba doar de afilierea lor politică” Valeriu Ghilețchi, lider grupul PPEM.

Anterior, Octavian Armașu a fost numit guvernator general la BNM, iar proaspătul membru PD, Ion Sula, a fost desemnat în fruntea Agenției pentru Siguranța Alimentelor. Șirul de numiri de astăzi din plenul Parlamentului au fost făcute doar în prezența deputaților democrați și celor din grupul PPEM. Opoziția a părăsit sala plenului în semn de protest înainte de audierea raportului Guvernului.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram