/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Igor Dodon a îndemnat cetățenii să voteze pentru „steaua socialistă”. Opinia directorului de programe al Promo-LEX

missing
15 decembrie 2018, ora 12:53

Președintele Igor Dodon a îndemnat cetățenii, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, să voteze pentru „steaua socialistă” la următoarele alegeri parlamentare.

„Trebuie văzute aceste buletine pe partid și pe candidat. La cel cu candidat în genere la familie să nu se uite pentru că aceste familii, independenți, etc, sunt sub democrați. Iei buletinul, găsești steaua socialistă, votezi și acolo, și acolo. Și gata. Și oamenii trebuie să înțeleagă acest lucru”, a declarat șeful statului.

Am solicitat opinia directorului de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, referitor la acest subiect. Pavel Postică spune că Igor Dodon trebuie să evite să facă declarații publice care sprijină, în special în campania electorală, un concurent electoral.

Potrivit lui, președintele, prin definiție, nu poate fi membru al unui partid politic. „Potrivit hotărârilor Curții Constituționale, care au fost date în vederea interpretării unor astfel de situații, a menționat foarte exact că președintele este în slujba tuturor cetățenilor Republicii Moldova și nu al unui grup anumit, nu contează că e vorba de un grup politic, religios, etnic, etc. Corespunzător, ar trebui să evite să facă astfel de declarații”, spune directorul de programe al Promo-LEX.

În ceea ce privește anunțul pe care l-a făcut președintele Igor Dodon că ar putea să candideze la parlamentare în fruntea Partidului Socialiștilor, Pavel Postică spune că nu poate să candideze pe lista PSRM. „Unica soluție pentru Igor Dodon ca să candideze din punct de vedere legal este să-și dea demisia din funcția de președinte și să încerce să candideze la funcția de deputat”, spune expertul.

Amintim că în hotărârea nr. 2 din 24.01.2017, Curtea Constituțională a reținut că președintele Republicii Moldova este obligat să acţioneze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o forma interesele unui partid politic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram