/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Președintele francez îndeamnă la calm, iar poliţia din Paris se pregăteşte pentru noi proteste violente

15 decembrie 2018, ora 10:53

Preşedintele francez Emanuel Macron a făcut vineri apel la calm, în timp ce autorităţile sunt pregătite să pună în circulaţie vehicule blindate şi mii de forţe de securitate pentru un posibil al cincilea weekend consecutiv de proteste violente pe străzile din Paris.

Mişcarea „vestele galbene”, care şi-a început demonstraţiile pe 17 noiembrie, iniţial pentru a protesta împotriva creşterii taxelor la combustibili, s-a transformat curând într-o expresie de furie cu privire la costul ridicat al nivelului de trai în Franţa şi în sensul că guvernul lui Macron este detaşat de greutăţile de zi cu zi ale cetăţenilor.

Emanuel Macron a recunoscut într-un discurs la începutul acestei săptămâni că este parţial responsabil pentru mânia manifestată de protestatarii „vestelor galbene”, mişcare a cărei numele provine de la vesta reflectorizantă pe care trebuie să o poarte toţi şoferii francezi. El a anunţat măsuri menite să îmbunătăţească puterea de cumpărare a oamenilor. Dar până acum a refuzat să reinstituie un impozit pe avere care a fost ridicat pentru a impulsiona investiţiile în Franţa.

„Nu cred că democraţia noastră poate accepta să funcţioneze cu un dialog care se desfăşoară numai cu ocuparea domeniului public, numai prin elemente de violenţă”, a spus Macron, citat de Mediafax. El a insistat că a ascultat preocupările protestatarilor şi şi-a apărat promisiunile de a grăbi scutirea de taxe. El a ignorat cererile de demisie, care se află acum printre diferitele cerinţe ale protestatarilor.

Pentru cel de-al doilea weekend la rând, mai multe meciuri de fotbal din liga franceză au fost amânate la cererea autorităţilor.

Unele sindicate cer acum greve în toată ţara.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram