/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Târgul Național al Covorului are loc astăzi în peste 50 de localități din țară

missing
16 decembrie 2018, ora 09:11

Astăzi, în peste 50 de localități din țară, inclusiv în capitală, are loc Târgul Național al Covorului. În Chișinău, cea de-a V-a ediție a Târgului, cu genericul „Covorul Dorului” se va desfășura, în premieră, în trei locații din Chișinău: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Artă al Moldovei. Evenimentul va fi deschis între orele 14.00 – 18.00.

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi vernisată expoziția ,,Imaginea lumii țesută în lână”, care conține covoare din patrimoniul Muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare, etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, România. În cadrul evenimentului vor fi prezentate obiceiuri legate de țesutul covoarelor, numeroase ateliere de creație și activități interactive. În curtea Muzeului va fi amenajată o gospodărie țărănească, iar vizitatorii vor avea ocazia să guste din bucatele tradiționale.

De la 15:30 până la 16:30, Muzeul Național de Istorie a Moldovei va deveni un loc de conexiune între diferite etnii conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. În hol vor fi prezentate cele mai frumoase tradiții de iarnă ale bulgarilor, ucrainenilor, găgăuzilor. În același timp, vor avea loc ateliere organizate de către țesătoarele consacrate din țara noastră. Expozițiile și atelierele vor fi acompaniate cu un spectacol care va prezenta piese muzicale preluate din folclorul minorităților conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziția ,,Magia covorului vechi” în cadrul căreia sunt expuse covoare datate cu sf. sec. XVIII – înc. sec. XX din colecția Muzeului. O parte dintre acestea vor fi expuse în premieră. În curte va fi amenajat un Iarmaroc al meșterilor populari, de unde vizitatorii vor putea procura cadouri celor dragi.

La Muzeul Național de Artă al Moldovei, de la 17:00 la 18:00, va avea loc vernisajul expoziției ,,Tradiție și modernitate”, care va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă ș.a.

Liantul care va asigura conexiunea dintre diferitele locații și compartimente va fi Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului sunt Formația „Flori de măr din Râșca”, Suceava, Grupul folcloric „Glasul Odăieșilor”, județul Galați, „Alaiul Cerbul” din Heleșteni, Iași.

De asemenea, Târgul Național al Covorului va fi organizată și în teritoriu. Astfel, evenimente similare dedicate promovării covoarelor basarabene, a tehnicilor de țesut, precum și tradițiilor sărbătorilor de iarnă vor fi organizate în peste 50 de localități din 21 de raioane ale Republicii Moldova. Vor fi organizate expoziții de fotografii și documente, conferințe, mese rotunde, proiecții de film, activități pentru copii și adulți, ateliere de meșteșugărit și de preparare a bucatelor tradiționale, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram