/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ce spune CEC despre posibilitatea ca Igor Dodon să candideze la viitoarele alegeri parlamentare

missing
17 decembrie 2018, ora 16:44

Într-un comunicat de presă al instituției, se precizează că la moment CEC nu a examinat subiectul înregistrării candidaților pentru acest scrutin atrăgând atenția că perioada de desemnare și înregistrare a candidaților pentru alegerile parlamentare va începe pe 26 decembrie 2018.

CEC informează că potrivit alin. (2) art. 13 din Codul Electoral, nu pot fi aleşi în funcții elective: persoanele care nu dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani; persoanele lipsite de dreptul de vot prin hotărârea definitivă a instanței de judecată; militarii cu serviciul în termen; persoanele care sunt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Totodată, potrivit alin. (3) art. 13 din Codul Electoral, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, POT CANDIDA, însă din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, aceștia îşi SUSPENDĂ activitatea în funcţia pe care o deţin. Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt:

a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului;
b) conducătorii autorităţilor publice centrale;
c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;
d) primarii şi viceprimarii;
e) pretorii şi vicepretorii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram