Un obiect care se află la o distanță față de soare de 100 de ori mai mare decât pământul, a fost descoperit luni, 17 decembrie, de către Centrul Planetelor Minore al Uniunii Astronomice Internaționale, informează CNN. Cel mai îndepărtat obiect al sistemului solar descoperit până acum a fost denumit „Îndepărtatul”.

Se crede că obiectul este o planetă pitică cu un diametru mai mare de 500 km. Obiectul VG2018 a fost denumit „Farout”, adică „Îndepărtatul” și este de nuanță roz, ceea ce ar indica prezența gheții în jurul planetei. Potrivit oamenilor de știință, planeta pitică realizează un cerc în jurul soarelui în mai mult de 1000 de ani. Având în vedere distanța obiectului față de soare, existența gheții în jurul lui este foarte probabilă.

Distanța dintre Pământ și Soare reprezintă un AU (o unitate astronomică), iar „Farout” sau „Îndepărtatul” este la o distanță de 120 AU față de soare. Eris, următorul cel mai îndepărtat obiect față de soare se află la distanța de 96 AU față de soare. Pentru referință, Pluto, cea mai îndepărtată planetă descoperită până acum este la 34 AU distanță.

Foto: cnn.com
„Farout”, văzut din telescopul Subarbu