Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă surse citate de CNN, scrie Mediafax.

Decizia a fost luată direct de preşedintele Donald Trump, au declarat sursele citate. Este vorba de o schimbare semnificativă a politicii Statelor Unite faţă de Siria.

Donald Trump a confirmat hotărârea prin Twitter: „Am învins reţeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezenţa în această ţară în mandatul meu de preşedinte”.

Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Conform estimărilor, în oraşul sirian Hajin încă sunt aproximativ 2.000 de membri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic. Un raport al Inspectorului general din cadrul Departamentului american al Apărării estimează că în Siria şi Irak încă sunt 30.000 de combatanţi ai organizaţiei fundamentaliste sunnite.

Statele Unite vor avea în continuare capabilităţi disponibile pentru lansarea unor atacuri în Siria în caz de necesitate. O coaliţie internaţională coordonată de SUA efectuează raiduri antiteroriste în Siria şi în Irak. La rândul său, Rusia oferă susţinere militară şi politică Administraţiei Bashar al-Assad. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului este de câteva sute de mii de morţi.