În medie, până la 40 de mii de persoane mor anual în Republica Moldova. Anul trecut, au decedat circa 36 de mii de persoane, cifra fiind în scădere ușoară, comparativ cu anul 2016, când s-au înregistrat 38 de mii de decese. Comparativ cu datele statistice de acum zece ani însă, numărul persoanelor care au decedat în 2017 este în scădere cu circa șase mii.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, cele mai frecvente cauze ale deceselor, printre locuitorii Republicii Moldova sunt bolile aparatului circulator, tumorile și tumorile maligne, bolile aparatului digestiv, accidentele, intoxicațiile și traumatismele.

Diverse boli afectează în mod diferit persoanele de diferite sexe și medii de trai. Astfel, de boli ale aparatului circulator mor cel mai frecvent femeile și locuitorii din sate. În schimb în datele statistice care reflectă decesele din cauza tumorilor și a tumorilor maligne, vedem că bărbații sunt mai afectați de aceste boli, comparativ cu femeile, iar locuitorii din sate, mai afectați decât cei din orașe.

Comparativ cu locuitorii din orașe, cei din sate mor mai des de boli ale aparatului digestiv, numărul deceselor este însă aproape egal la femei și bărbați.

Tot în sate locuiesc și cele mai multe persoane care mor din cauza accidentelor, a intoxicațiilor și a traumatismelor. În același timp, datele statistice arată că numărul bărbaților care mor din această cauză este de aproape trei ori mai mare, decât numărul femeilor.

Trebuie de menționat însă că circa două treimi din populația Republicii Moldova o constituie locuitorii din sate și doar o treime, cei din orașe, potrivit datelor BNS. De asemenea, din cele peste trei milioane de locuitori ai țării, circa 1,7 milioane sunt bărbați și circa 1,8 milioane, femei.